Ирак обяви нов транспортен коридор, алтернатива на Суецкия канал

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ирак обяви началото на проект за транспортен коридор на стойност 17 милиарда долара, който ще свързва южното иракско пристанище “Мина Алфау алкабир” с Турция, предаде Ройтерс.

Коридорът, който включва пътища и железопътна линия, е наречен “Път на развитието” и цели съкращаване на пътуването между Азия и Европа и опит за конкуренция на Суецкия канал.“Пътят на развитието” не е просто маршрут, по който ще преминават стоки и пътници. Той отваря вратата за развитието на големи региони в Ирак”, заяви пред Ройтерс Фархан ал Фартуси, ръководител на Генерална компания за пристанищата на Ирак.


Проектът предвижда по жп линията да се движат товарни и пътнически влакове, достигащи скорост до 300 километра в час. “Пътят на развитието” ще е свързан с местни промишлени центрове и енергиен компонент, който може да включва петролопроводи и газопроводи.

Понастоящем в Ирак има само няколко железопътни превози линии, по които се извършват бавни товарни превози на петрол, както и един-единствен нощен пътнически влак, който се движи от Багдад до Басра и изминава 500 километра за 10-12 часа, отбелязва Ройтерс.

Пристанището в “Мина Алфау алкабир”, което беше проектирано преди повече от десетилетие, в момента е завършено наполовина, каза Фартуси.

Началото на новия инфраструктурен проект беше обявено днес на конференция, която има за цел да привлече интереса на други арабски държави, включително и страни от Залива като Сирия и Йордания.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар