Иран: Враждебна страна е извършила кибератака над бензиностанциите ни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иран е станал обект на масирана кибератака, парализирала системата за доставки на бензин. Това от своя страна предизвикало хаос по бензиностанциите и пътищата на страната. Пострадало е и снабдяването на някои магазини.

Хакерите са поразили онлайн система, която позволява на шофьорите да купуват субсидирано гориво с издадени от правителството смарт карти, причинявайки дълги опашки на бензиностанциите.Атаката е започнала във вторник, но вчера системата също е била извън строя. Мнозинството от бензиностанциите все още не могат да продават субсидирано гориво. Възможна е само продажбата на бензин без отстъпка, но той е твърде скъп за много от жителите на страната. Повечето хора зависят от субсидирани горива в Иран, чиято икономика е сериозно увредена от годините на санкции на САЩ.


Хакерите са атакували и дигитални билбордове в столицата Техеран и на други места, като те са изписали съобщението: „Аятолах Хаменей, къде е нашето гориво?

Отговорността за атаката поема хакерската група Predatory Sparrow, но според Иран реалният виновник за ситуацията е „враждебна страна“, предава Би Би Си.

Президентът Ебрахим Раиси каза, че атаката е целяла „разпалване на обществения гняв„.

Секретарят на Върховния съвет по киберсигурност Аболхасан Фирузабади заявява, че атаката е извършена от чужда държава, но допълва, че все още е „твърде рано да се обяви от коя страна и по какъв начин е осъществена атаката„.

Информационна агенция Fars свърза хакера с втората годишнина от масовите протести, избухнали в Иран, след като правителството повиши цената на бензина с 50%.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар