Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иран и Саудитска Арабия се договориха да възстановят дипломатическите си отношения. Това е станало на разговори в Пекин между представители на двете съперничещи си близкоизточни сили, предаде днес иранската държавна новинарска агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс и БТА.

“В резултат от проведените разговори Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят своите дипломатически отношения и да отворят отново посолствата си… до два месеца”, се казва в съобщението.Новината бе потвърдена от саудитски медии, цитирани от АП.


Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран през 2016, след като посолството ѝ в Техеран беше нападнато на фона на спора между двете страни заради екзекуцията в арабската страна на шиитски духовник.

Иран, водещата шиитска държава в Близкия изток, и Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в региона и сунитска сила, подкрепят съперничещи си страни в конфликтите в Йемен, Сирия и на други места, отбелязва Ройтерс.

ИРНА цитира съвместно изявление на Иран, Саудитска Арабия и Китай, според което Техеран и Рияд “поставят ударение върху зачитането на суверенитета и взаимната ненамеса във вътрешните си работи”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар