Иран показа новото поколение дронове “Шахид”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иран официално представи новото поколение на своя смъртоносен дрон-камикадзе “Шахид”. Той заменя шумния витлов двигател с компактен реактивен агрегат. Предходният”Шахид-136″ е широко използван от Русия в Украйна.

Новият “Шахид” е доста по-бърз и с по-големи шансове за успех. За сметка на това той е малко по-скъп и с намален обхват. Дронът все пак е десетки пъти по-евтин от крилата ракета.

“Шахид-238” идва с нови системи за насочване, както и подобрени оптични и инфрачервени сензори. Те ще подобрят точността на дрона, който досега разчиташе основно на инерционна и GPS навигация за поразяване на фиксирани цели.

“Шахид-238” бе представен на изложение, организирано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), в Университета за аерокосмическа наука и технологии в Техеран. Изложбата бе посетена от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, на когото бяха показани различни ирански дронове и ракети.

“Шахид-238” има версия със средства за радиоелектронна борба, както и такава с активен радар. Те могат да помагат на “ятото” от дроновете-камикадзе да достигне до целта си по-успешно.

Според военните експерти версията с активен радар ще може да се ползва за удари по движещи се цели при всякакви метеорологични условия. Най-лесните подобни цели за дрона биха били корабите.

Техеран показа и кадри от тестовото изстрелване на “Шахид-238” от покрива на движещ се пикап.

Дронът е с матов черен цвят. Това роди спекулации, че апаратът е обработен с покритие или боя, които имат стелт качества. Но според други причината е, че този вид дронове сега са предназначени главно за нощни атаки.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар