Иран прави предложения за ядрената сделка, но САЩ не са много оптимистични

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иранският главен преговарящ Али Багери каза в четвъртък, 2 декември, че е направил две предложения за премахване на санкциите и за ядрената програма на Иран на третия ден от преговорите за спасяване на ядрената сделка, което според Техеран зависи от „добрата воля“ на Запада, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

От своя страна, САЩ не са много оптимистични, но „не е твърде късно“ за постигане на споразумение, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкен пред журналисти в Стокхолм.

Що се отнася до иранските предложения, „първият документ обобщава възгледите на Ислямска република Иран относно премахването на санкциите, а вторият се отнася до ядрените дейности на Иран“, каза Багери в интервю за иранската обществена телевизия ИРИБ, дадено от Виена.

„Оттук нататък другата страна трябва да разгледа тези документи и да се подготви за преговори с Иран въз основа на текстовете, които сме й предоставили“, каза днес Багери, който е и заместник-министър на външните работи на Иран.

Държавният секретар Антъни Блинкън каза че ще стане ясно „в най-близко бъдеще“ дали участието на Иран в преговорите за връщане към ядрената сделка от 2015 г. е искрено и добави, че досегашната иранска реторика не дава повод за оптимизъм. Блинкън каза, че е обсъдил Иран на срещите си с колегите си от Русия и Израел. Той добави, че все още има време Иран да участва по един пълноценен начин в ядрените преговори.

Израел призова днес световните сили незабавно да прекратят ядрените си преговори с Иран, припомняйки съобщението на ядрения надзорен орган на ООН, че Техеран е започнал да произвежда обогатен уран с по-модерни центрофуги, предаде Ройтерс.

„Иран упражнява ядрен шантаж като тактика за преговори и на това трябва незабавно да се отговори чрез спиране на преговорите и предприемане на сериозни стъпки от световните сили“, е заявил премиерът Нафтали Бенет в разговор с Антъни Блинкън, съобщи канцеларията на израелския министър-председател.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в сряда, че Иран е започнал процес по обогатяване на уран с каскада от 166 усъвършенствани центрофуги в завода „Фордо“.

Иран и световните сили се опитват да съживят сделката от 2015 г., с която Техеран ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции от САЩ и ООН.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан по-рано заяви, че споразумението е „на една ръка разстояние“, но зависи от „добрата воля“ на Запада.

„Търсим рационален, трезвен и ориентиран към резултат диалог“, написа министърът в Туитър. „Разговорите във Виена се водят сериозно и приоритет остава премахването на санкциите“, допълни той.

В интервю, публикувано днес от информационния сайт „Мидъл Ист Ай“, министърът каза, че страната му „не е под натиск да подпише сделка. Топката е в полето на американците. Те трябва да оттеглят санкциите си“.

В интервю за иранската обществена телевизия и видимо намеквайки за Израел, Багери предупреди събеседниците си, че има „други участници, които са извън преговорите, но се опитват да нарушат пътя, който води до споразумение и конструктивен диалог“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар