Ирина Бокова: Ако бъда избрана, ще реформирам ООН

#BokovaForUN, България, Ексклузивно, Интервюта, Общество, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

84cc633812b253e41f3ce76e486531f2До момента има 12 кандидати да наследят Бан Ки-Мун на поста на Генерален Секретар на ООН, сред които е и Ирина Бокова – в момента Генерален директор на ЮНЕСКО. Ексклузивно пред „Атлантико“, тя сподели плановете си как да реформира организацията.

Атлантико, 18.07.2016 г.

Миналия четвъртък в Ница тероризмът отново нанесе удар на Франция. Какви действия може да предприеме ООН срещу подобно действие? Фактът, че заплахата не идва от една конкретна държава, а от идеология, която превъзмогва политически граници (радикалния ислям) не прави ли отговора още по-труден?

Ситуацията е драматична. Това само засилва нашата отговорност в борбата срещу екстремизма и тероризма. Не бива да подценяваме заплахата, която съществува в обществото ни, а да да се борим срещу нея. На първо място, трябва да се справим с положението в Сирия и Ирак. Войната, която се води там, е дългосрочна. Именно затова е важно да се работи в областта на образованието. Омразата трябва да бъдат отстраненa от някои учебници, а обучението на някои учители трябва да бъде преразгледано. Когато става дума за образование, ООН е отговорна да предприеме действия на място.

Като генерален директор на ЮНЕСКО борбата срещу екстремизма, чрез образование, е мой приоритет. През ноември миналата година свиках първото заседание на министрите на образованието по тази тема. В резултат беше създаден първият наръчник за учители за справяне с този проблем. Ние сме звеното на ООН, което отговаря за образованието и това беше наша отговорност.

Действително е по-трудно да се справим с проблем, който не се дължи на междудържавен конфликт. Изправени сме пред една тенденция в съвременното общество. Отговорността на ООН, както споменах по-рано,  включва призоваването и работата с правителства, както и с религиозни и обществени лидери. В този случай огромно значение имат религиозните лидери. Неведнъж съм приканвала тези лидери да разпространяват идеята за мир, толерантност и уважение към другите, чрез събранията, молитвите и вярата си.

За Вас, като кандидат за генерален секретар на ООН, какво означава борбата срещу тероризма, особено срещу радикалния ислям?

Както съм казвала много пъти, за мен това е голяма отговорност. ЮНЕСКО вече има много инициативи, които целят предотвратяването на религиозния екстремизъм. Борбата трябва да е под формата преди всичко на превенция. Нужно е да обърнем внимание на причините за радикализирането, а не на последствията от него.

ООН често бива критикувана за бюрокрация, нефункционалност,  неефективност и т.н. Какви организационни реформи бихте извършили?

ООН е една огромна машина, с много различни части: секретариатът, програмата за развитие, фондове, специализирани агенции, още програми и т.н. Критики има, но нека не забравяме и за успехите на организацията – например борбата срещу вируса Ебола, ръководена от ООН, с подкрепата на политически лидери. Парижката конференция, проведена преди няколко месеца под ръководството на френската дипломация, също е част от успеха на организацията.

Въпреки това, всяко едно от звената на организацията трябва да бъде реформирано, така че да може да отговаря на изискванията на днешния свят, особено във връзка с хуманитарната помощ, въпроса за бежанците, миграцията… Трябва да направляваме правителствата и обществата в справянето с тези проблеми. Също така ООН трябва да стане по-гъвкава и по-прозрачна. Залогът тук е доверието на международната общност. Трябва да отговорим на очакванията на хората и да им докажем, че е тази организация е необходима.

През последните месеци избухнаха няколко скандала с изнасилвания от миротворци, особено в Африка. Какъв е отговорът на този проблем? Това не е ли едно от нещата, които разрушават имиджа на ООН като пазителка на мира?

Тези случаи са напълно неприемливи. Не трябва да имаме никаква толерантност към подобни постъпки, за да може да възстановим доверието, което хората имат в Обединените нации. Трябва да се справим – с помощта на правителствата – с проблема с безнаказаността. Миротворческите сили са съставени от членове на различни държави-членки на организацията, с цялото разнообразие на правните системи, което това предполага. Съдебните производства срещу миротворци се завеждат от родните им държави. Именно заради това е важно страните да работят в обща посока, за да може всяко престъпление да бъде наказано. Това трябва да бъде отразено и в обучението на миротворците, които отиват някъде, с цел да защитават цивилното население.

Трябва да се обърне внимание и на обучението им. Страните, от които произхождат миротворците, извършили тези престъпления, трябва да поемат отговорност.

Много хора критикуват потайния начин на избиране на генерален секретар на ООН. На 12-ти юли за първи път се проведе дебат между кандидатите за позицията, излъчван по света от телевизия „Ал Джазира“. Това не е ли просто хвърляне на прах в очите – изглежда, че процесът е по-прозрачен, но въпреки това следващият генерален секретар ще бъде избран от Съвета за сигурност, без причините за решението да бъдат обявени публично. Какво би могло да се направи за по-нататъшно укрепване на демократичния характер на назначенията в организацията?

Този дебат вече е голяма стъпка, защото това показа, че кандидатите са на разположение да разговарят с държавите-членки. Аз участвах в няколко конференции в университети и изследователски центрове, които проявиха голям интерес към тази нова процедура. Такива дебати дават възможност на нас, кандидатите, да споделим опита и идеите, които искаме да донесем в организацията. Според мен това предизвика обновен интерес към ООН. Също така, това е първата стъпка към една още по-голяма демократизация на назначителните процедури в рамките на организацията. Благодарение на тази нова процедура вече нищо няма да бъде същото, въпреки че окончателното решение ще бъде направено въз основа на Устава на Обединените нации.

Фактът, че идвате е от бивша комунистическа държава – България – според Вас помага или пречи на кандидатурата Ви?

Мисля, че това е предимство за всички кандидати от Източна Европа за поста на генералния секретар на ООН. Ние идваме от общества, които са преминали през коренна трансформация. Знаем много добре какво означават ценности като правата на човека, свободата на словото, равенството между половете, демокрацията. Дори смятам, че сме по-отдадени на тези ценности, защото сме се борили те да бъдат интегрирани в обществата, в които живеем. А това, че произлизам от България, ми дава още едно предимство – нашето общество е общество на много култури и религии, и смяната на режима е извършена именно в този контекст – и то мирно.

Тереза Мей, Ангела Меркел, Кристин Лагард, Хилъри Клинтън, Джанет Йелън, а може би скоро и Вие начело на ООН: все повече жени оглавяват държави и международни институции. Според Вас какво ще е различното в свят, управляван от жени? Ако Вие или някоя от Вашите конкурентки бъдете избрани на поста, не смятате ли, че ще имате трудности в отношенията с някои държави-членки по темата за равноправието между мъже и жени?

Ние, жените, сме половината от човечеството, така че това да заемаме подобни позиции трябва да бъде естествено. Вече се работи по изкореняването на предразсъдъците и стереотипите чрез образование, но процесът е дълъг. Трябва да покажем на младите момичета, че е напълно възможно да се насочат към кариера в области като науката или политиката. Като първата жена начело на ЮНЕСКО, знам точно колко важно е младите момичета да имат за пример жени с кариери в тези професионални сфери. Ако не виждат подобни примери, те още от ранна възраст биват обезкуражени и се отказват от мечтите си. Не трябва да издигаме равенството между половете като ценност само на думи, а да трансформираме обществата в това отношение. И това, разбира се, не може стане за ден.

Превод: Лора Белчева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар