За първи път българка сред 100-те най-влиятелни жени в света

#BokovaForUN, Общество, ООН, Свят, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

UntitledСп. “Форбс” публикува списъка на 100-те най-влиятелни жени на планетата. Сред тях фигурира името на една-единствена българка – Ирина Бокова. Авторитетното американско издание поставя сънародничката ни, която е генерален директор на ЮНЕСКО за втори мандат и кандидат на България за генерален секретар на ООН, редом до Ангела Меркел, Хилари Клинтън, Мишел Обама, Федерика Могерини, Опра Уинфри и още 94 други жени-лидери.

Ето как „Форбс“ представя Ирина Бокова, която заема 89-та позиция в престижната класация:

Ирина Бокова

Първата жена ръководител на ЮНЕСКОпозиция, която тя заема от 2009 година. Бокова е сред осемте кандидати, които са номинирани да наследят генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун през следващата година. Говореща 5 езика, силен адвокат на европейското единство, равенството на половете и образованието, тя е смятана за един от кандидатите с найголям шанс да поеме найвисокия пост в ООН – жена за генерален секретар, при това от Източна Европа са качества, които генералният секретар на ООН отдавна е трябвало да има.

 Порано в нейната кариера Бокова е заемала дипломатически постове, преди да стане депутат в българския парламент, където подпомага написването на Конституцията на държавата. По време на нейния мандат в ЮНЕСКО, Бокова насочва вниманието към нелегалната търговия и унищожаването на културни артефакти в Ирак, Сирия, Йемен и Либия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар