Ирина Бокова: Мога да се преборя за този пост. Доказала съм го при два избора в ООН

България, Европа, Интервюта, Общество, ООН, Политика, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 

Ирина БоковаГенералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова разговаря в Брюксел с председателите на Европейската комисия и Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц. Освен бъдещото европейско законодателство срещу трафика на културни ценности, в разговорите е станало дума и за превенция на ислямския екстремизъм в училищата. Какво още мисли Ирина Бокова за подкрепата за кандидатурата й за поста генерален секретар на ООН и как реагира на множеството негативни публикации срещу нея? Чуйте в специалното интервю пред кореспондента на Българското национално радио в белгийската столица Никола Миладинов, излъчено на 6.04.2016 г. в предаването „Преди всички“, БНР.

Репортер: Г-жо Бокова, имахте срещи с председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент. По какъв повод и какво очаквате, като законодателна дейност от Европейския съюз, свързана с работата на ЮНЕСКО?

Ирина Бокова: Срещите, които направих днес с г-н Юнкер и г-н Шулц, бяха, за да направим един преглед на сътрудничеството между Европейския съюз, Европейската комисия, Европейския парламент с ЮНЕСКО. Аз изразих своята и благодарност, тъй като в момента ЮНЕСКО е подкрепян с около 100 млн. долара по програми и проекти, които ние осъществяваме в различни части на света и които са много дълбоко свързани с това, което Европейският съюз има, като своя ценностна система, като дейност. Това беше казано изрично и от г-н Юнкер и от г-н Шулц. Те дадоха много висока оценка на нашата дейност, на нашето сътрудничество. Става дума за разрушаването на културни ценности в Сирия и в Ирак, става дума за незаконния трафик на тези ценности. Това, за което се договорихме, е да се ускори работата по хармонизиране на законодателство основно с вноса на културни ценности, тъй като Европейският съюз е много силен в износа, в защитата на своето културно наследство, на своите културни ценности, но е необходимо да се направи същото, за да се прекрати трафика с тях, тъй като ние знаем, че финансирането на екстремизма идва от незаконен трафик на наркотици, на оръжия, на хора и разбира се, на културни ценности.

Другата тема, по която разговаряхме и с двамата, беше екстремизмът – по какъв начин ЮНЕСКО участва в общите усилия за превенция на екстремизма, предотвратяване на екстремизма и радикализацията на младите хора. Споделих за нашето отлично сътрудничество със Съединените щати по този въпрос. Със зам.-държавния секретар г-н Антъни Блинкин през ноември свикахме първата по рода си конференция на министри на образованието за това как да се борим срещу тази крайна радикализация на младите.

Репортер: Тъй като сега сме в Брюксел, европейските политици продължават да говорят за синхронизация на тайните служби по-скоро, които да обменят информация и да залавят тези радикални терористи. Но какво конкретно ЮНЕСКО може да направи за тези младежи, наистина които се радикализират, без дори особено много да разбират от религия и от ислям? Имате ли конкретни готови проекти, които може да предложите на квартали в Брюксел, където да се приложат, така че да има превенция реално на терен? Защото очевидно само със силови методи това не дава резултат.

Ирина Бокова: Аз съм съгласна с Вас, че в борбата срещу тази радикализация трябва да се използват всички методи, че тя е много сложна, че това не е въпрос само на образователна система или само на специални служби. Всичко е необходимо тук. Много държави в момента – аз познавам сигурно повече от сто министри на образованието – много държави идват и ни молят да направим преглед на техните учебници. Последното беше посланикът на Ирак. Буквално вчера имах среща с него. Той ми напомни за един разговор, когато аз бях в Багдат преди една година и се срещнах с министър-председателя и го попитах: Вие по-добре знаете с какво ние може да Ви помогнем тук, за можете Вие да дадете друга насока на вашето развитие, да отговорите на ДАЕШ, на тези екстремисти, които са там. И това, което той ми каза, беше: елате да ни помогнете да въведем в нашите учебници историята, културното разнообразие. Ние това го нямаме, каза той, ние го загубихме. Много от младите иракчани не знаят, не познават историята на Ирак. Не знаят, че това е люлката на човешката цивилизация. Не познават, че там има малцинства. Те не знаят какво са това язиди, асирийци, други. Струва ми се, че като че ли в учебните системи е загубена ценностната, бих казала гражданската страна на образованието. Това, за което ние пледираме днес и което ние сме лансирали в ООН, това е едно гражданско образование, което формира една ценностна система. Много е важно да се познават и точните науки и всичко, но това не бива да става за сметка на ценностната ориентация. Трябва да знаем какви граждани излизат от училищата. Не само хора, които знаят да пишат и да четат, не само да имат някаква компетенция, някаква професионална ориентация, но да имат правилна ценностна система, за да бъдат граждани на своите общества. Това в момента е в дефицит и това ние, ЮНЕСКО, искаме да възстановим и работим с много правителства, за да бъде въведено в учебните системи.

Репортер: Два въпроса имам за Вашата кандидатура за генерален секретар на ООН. Доволна ли сте от работата на българското правителство, на министерството на външните работи и за това как се работи по Вашата кампания? Може би на дипломатическия фронт, тъй като публично много не чуваме за това.

Ирина Бокова: Не става дума за това аз дали съм доволна или не съм доволна. Мисля, че външно министерство, посолствата вършат своята работа. Аз се опитвам да върша моята, тъй като усещам и чувствам една бих казала особена отговорност в тази област. Аз написах своята визия. Представих я вчера на председателя на Общото събрание на ООН. Другата седмица ще бъда в Ню Йорк. На 12-и сутринта ще имам изслушване в Общото събрание на ООН и тогава смятам, че ще мога да изложа много от идеите от опита, който имам, да споделя това, което мисля за ролята на ООН, на мултилатерализма, на многостранната дипломация, това, което смятам, че е важно в работата на един генерален секретар и надявам се, че ще мога със своето участие да дам своята визия и да убедя страните членки защо смятам, че мога да спечеля тези избори.

Репортер: Все пак сам човек трудно може да убеди толкова много държави. Почувствахте ли подкрепата на българската държава?

Ирина Бокова: Много хора ме подкрепят. Смятам, че това, за което говоря, е от нещата, които аз трябва да направя. Има неща, за които аз смятам, че нося отговорност. Аз смятам, че направих всичко, което зависеше от мен. Залогът е много голям. Разбира се, всички отбелязват, че съм кандидат на България. Това е много важно. Това е отговорност и пред моята страна и с такъв подход всъщност започвам тази кампания.

Репортер: Как се чувствате все пак? Има много медийни публикации и някои го определят като негативна персонална кампания срещу Вас.

Ирина Бокова: Аз не участвам в национални избори, не се кандидатирам за президент или за някакъв друг пост. Аз знам, че в едно демократично общество има различни мнения, различни оценки. Но ми се струва, че темата като че ли беше изместена. Темата не е дали някой ме харесва или не, нито кой е баща ми, нито кой е дядо ми. Става дума за това дали аз мога да свърша тази работа, дали мога да се преборя за този пост. Аз мисля, че мога да го направя. Доказала съм го при два избора в ООН. И съм концентрирана изцяло върху позитивното, изцяло върху това, което аз трябва да направя. Пак казвам, получавам много подкрепа не само от България, от много българи по света. Преподаватели в различни университети ми изпращат техни виждания, за да ме подкрепят. Получавам подкрепа от студенти и от други българи, от асоциации, неправителствени организации. Виждам тази подкрепа, бих казала много голяма подкрепа – затова казвам, че чувствам една особена отговорност.

Чуйте цялото интервю тук:

източник: bnr.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар