Ирина Бокова: Светът се нуждае от повече ООН, ООН се нуждае от силно лидерство

България, Ексклузивно, Общество, ООН, Свят, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ирина БоковаОбединяване на всички за мир, устойчивост и достойнство – това е моята визия за Организацията на обединените нации, заяви Бокова пред Общото събрание на ООН.

“Идвам от малка, но горда страна, древна, с традиции и история. След падането на Берлинската стена, България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната. И като член на българското правителство съм работила за обединението на Европа”. Така Ирина Бокова започна изказването си пред Общото събрание на ООН.

Българският кандидат за генерален секретар представи концепцията и целите на мандата си на безпрецедентно изслушване в централата на световната организация в Ню Йорк. В рамките на близо два часа тя отговаряше на въпросите на представители на 193-те страни-членки, в рамките на безпрецедентна процедура за избор на Генерален секретар на ООН.

В началото на изслушването си българката подчерта пред какви нови предизвикателства е изправен светът, посочвайки най-вече безпрецедентната бежанска криза, както и надигането на насилствения екстремизъм, на тези „сили, които искат да ни убедят, че не можем да живеем заедно“.

Като основна задача на Организацията на обединените нации Бокова посочи предотвратяването на конфликти. Според нея новите заплахи за международния мир и стабилност изискват нови глобални отговори, вдъхновени от обновено колективно лидерство. „Сега светът се нуждае от повече ООН. Не по-малко. Нуждае се от по-силно лидерство, по-ефективна многостранна система, по-добра дипломация, по-задълбочен диалог и нови възможности за сътрудничество“, подчерта Бокова. По думите й усилията на цялата ООН трябва да бъдат координирани за справяне с глобалните предизвикателства – крайната бедност, пандемиите и загубата на биологично разнообразие, тъй като те влияят не само на човешкия живот, но и на икономиката, околната среда, сигурността и стабилността. Глобален отговор означава изграждане на пътна карта, заедно с всички заинтересовани страни и агенции на ООН, където отговорностите са ясно разписани, посочи Ирина Бокова.

Миграцията и бежанците са друг основен проблем, по който ООН трябва да има водеща роля в обединяването на всички, за да се справим с тази многоаспектна криза, започваща от липсата на достъп до образование и стигаща до проблеми със здравеопазването и сигурността, допълни българският кандидат. Според нея основна отговорност на международната общност е превенцията на въоръжените конфликти и насилието. Това включва защита – предотвратяване на конфликти, посредничество, бързи реакции на хуманитарни кризи, природни бедствия или унищожаване на културното наследство. „Мироопазващите операции пазят цивилното население от насилие и зверства, но фокусът трябва да бъде насочен към подпомагане на прехода на държавите от конфликт към траен мир. Трябва да инвестираме в стабилност и да разработваме решения със и за хората. Това са основите на мира“, подчерта в изказването си Ирина Бокова. Според нея подобни интегрирани действия са ни необходими за справяне със заплахите на войнстващия екстремизъм и тероризма, които в никакъв случай не трябва да се асоциират  с определена религия или вероизповедание, националност или етническа група. „Борбата с войнстващия екстремизъм изисква нови форми на колективни действия, както и предотвратяване на неговото зараждане чрез образование, изграждане на умения у младите жени и мъже, чрез социално включване, толерантност и спазване на  правата на човека“, убедена е Бокова.

Другото лице на превенцията е устойчивост – укрепване на мира чрез премахване на бедността, включващи общества, да защитаваме заедно Земята и да уважаваме планетарните граници, включително чрез ефективно прилагане на Споразумението за климатичните промени от Париж. „Разделенията в системата, които толкова често компрометират ефикасността, трябва да бъдат превъзмогнати. Нуждаем се от нови бизнес модели за по-голяма последователност в системата за развитие, за да намираме ефективни решения в подкрепа на държавите членки. Постоянният диалог между държавите членки и техните лидери е ключово важен и аз няма да пестя усилия да ги подкрепям във всяка стъпка по този път“, отбеляза Ирина Бокова.

 Напредъкът по отстояването на правата на човека и достойнството на всеки мъж и жена трябва да бъде отправна точка за всички усилия на организацията, както и стандарт, спрямо който се измерва успехът. „Овластяването на жените е напредничава стратегия за постигане на целите за устойчиво развитие. Аз виждам насърчаването на равенството между половете като едно от най-големите предизвикателства на 21-ви век, неразделна част от борбата за човешките и гражданските права в цял свят. То е също и една от най-големите възможности за постигане на устойчиво развитие и траен мир“, посочи Бокова. По думите й овластяването на жените не може да бъде постигнато, без да бъде сложен край на насилието срещу тях, включително сексуалното насилие, което е грубо потъпкване на човешките права. „Аз съм твърдо решена да работя с правителствата и гражданското общество в борбата с всички видове насилие срещу жени и момичета. Не може да има извинение за ужасяващите престъпления на сексуално насилие, като смятам, че ООН трябва да поеме водеща роля, като покаже неотменния си ангажимент да сложи край на безнаказаността на насилието срещу жени и момичета“, подчерта българският кандидат.

Тя не пропусна да постави основен акцент в своята визия за организацията върху доброто управление, което определи като „жизненоважно за увеличаване на въздействието от дейността на ООН“. Според Ирина Бокова безпрецедентната хуманитарна криза, пред която светът е изправен днес, изисква новаторски подход за финансиране и ефективни реакции. Изисква също и обединяване на хуманитарните и мироизграждащи усилия, както и тези за развитие. „Трябва да преминем към нов етап  на Действия като един, водени от принципите за прозрачност, отговорност и резултатност… Милиони жени и мъже очакват от ООН да положи основите за устойчиво развитие… Те разчитат, че заедно можем да изградим общо и мирно бъдеще, бъдеще, което не изоставя никого, бъдеще на достойнство за всички. Това е новият хуманизъм на 21-ви век“, подчерта в изявлението си българският кандидат за генерален секретар на ООН.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Ирина Бокова: Светът се нуждае от повече ООН, ООН се нуждае от силно лидерство

  • Много е хубаво да носиш славата наготово от чуждите дела!Да се бориш срещу тероризма с думи и да го подкрепяш с оръжие!Да описваш човешките злини без конкретни доказателства за причините!Сякаш злото пада от небето!Да упрекваш този,който се бори да го унищожи!

Вашият коментар