Ирина Бокова се опитва да успокои гнева от резолюция на ЮНЕСКО

ООН, Свят, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е изпратила отговор на писмото на лидера на израелската партия “Йeш Атид” – Йяр Лапид, в който се обявява против резолюцията, приета миналата седмица от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. В документа за пореден път бяха осъдени действията на Израел в комплекса с джамията Ал Акса, почитан и от мюсюлманите, и от евреите, които го наричат Храмовия хълм, а връзката на това място със Стената на плача, евреите и Израел е напълно игнорирана.

Миналата седмица Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО прие резолюция, озаглавена „Окупираната Палестина“, представена от няколко арабски страни. Документът възмути Израел, който е споменат неколкократно като „окупационна сила“, а святото място е наричано само с арабското му име. Резолюцията критикува Израел за „разкопки и работи“ в анексирания Източен Йерусалим и призовава да бъдат прекратени „агресията и незаконните действия срещу свободата на поклонение и достъп на мюсюлманите“ до святото за тях място.

На 16 април, след приемането на резолюцията за Йерусалим, Йяр Лапид изпрати писмо на генералния директор на ЮНЕСКО, в което поиска от нея да заеме категорична позиция по въпроса. Днес (вчера – 19.04.2016 г. – б.ред.) Лапид е получил отговор от г-жа Бокова, в който еднозначно е казано, че Йерусалим е свещена земя за три монотеистки религии, място на диалог за всички евреи, християни и мюсюлмани. „Нищо не трябва да бъде предприемано за нарушаване на неговия интегритет и автентичност“, гласи становището на генералния директор на ЮНЕСКО.  Според нея само уважението и диалогът могат да изградят доверието, от което ние се нуждаем, за да вървим напред.

В писмото си Ирина Бокова подробно описва няколко проекта, инициирани от нея, съвместно с еврейски организации. Освен това, генералният директор на ЮНЕСКО подчертава, че лично тя се обявява против политизацията на дейността на световната организация.

Комплексът в Източен Йерусалим, който е превзет от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., а след това и анексиран, което действие няма международно признание, отдавна е гореща точка на конфликта между израелци и палестинци.

Според библейското предание първият и вторият еврейски храмове са били разположени на това място, преди вавилонците и римляните да ги разрушат.

По материали на в. Daily Mail и MIGnews.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар