“Искаме да бъдем там, където са нашите клиенти”: Мюнхен е като магнит за топ банкерите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мюнхен започва да краде част от славата на германския финансов център Франкфурт, тъй като чуждестранните банки се стичат към столицата на федерална провинция Бавария, предлагаща в ясен ден живописна гледка към Баварските Алпи, пише Ройтерс, на която се позова БТА.

Градът е привлякъл много големи борсови компании и стартиращи технологични фирми, големи застрахователи и финансови инвеститори, а близките алпийски склонове добавят нотка чар към пейзажа.

Гиганти като американските банки “Голдман Сакс” (Goldman Sachs) и “Морган Стенли” (Morgan Stanley) избират Мюнхен заради големите германски компании, с централи в града, като “Сименс” (Siemens), “Алианц” (Allianz) и Бе Ем Ве (BMW). Банкерите също ценят качеството на предлагания живот в града.

“Много хора, вземащи (управленски) решения, работят и живеят тук, това е град, в който можете да живеете добре”, разказва Дитрих Бекер от американската компанията за финансови услуги “Перела Уайнбърг” (Perella Weinberg), добавяйки, че в Мюнхен е най-високата концентрация на нейни клиенти в Германия. Компанията за инвестиционно банкиране избра Мюнхен за свой център в Германия, отваряйки офиси там през 2020 г.

Според Бекер, “в Лондон и Париж има висока концентрация на компании и лица, вземащи важни решения, а в Германия, която е по-разпръсната, хората са постоянно в движение”.

Наред с утвърдените индустриални и финансови имена, компании като И Кю Ти (EQT) и “Дженерал Атлантик” (General Atlantic) са сред най-големите технологични инвеститори, присъстващи в Мюнхен.

Освен това в града има много германски софтуерни компании и европейски филиали на американски технологични фирми.

Следващия месец “Голдман Сакс” ще стане първата от големите инвестиционни банки, която ще установи присъствие в Мюнхен, като отвори офис там.

Това ще бъде вторият офис на банката в Германия, която вече има такъв във Франкфурт, където работят около 400 нейни служители. Очаква се през лятото и банка “Морган Стенли” да последва примера на конкурента си.

Siemens ще вложи 500 млн. евро във високотехнологичен кампус в Бавария

“Ще бъдем в Мюнхен с екип от около 30 банкери, някои от които ще се преместят тук от Франкфурт, но също така и от Лондон”, според Волфганг Финк, ръководител за Германия и Австрия в “Голдман Сакс”.

“Искаме да бъдем там, където са нашите клиенти”, обясни той, добавяйки, че Мюнхен става “все по-интернационален”.

“По отношение на пазарната стойност, около една трета от компаниите, част от индекса на най-големите акционерни дружества в Германия – DAX, се намират тук, както и повече от десет “еднорози” (стартъпи с оценка над 1 милиард евро), коментира Тамо Бюнемейер, технологичен специалист, който ще помогне за създаването на екипа на “Морган Стенли” в Мюнхен.

Франкфурт, Париж и Амстердам се бориха да станат най-големите бенефициенти от излизането на Великобритания от ЕС (т. нар. Брекзит), като Мюнхен се оказва неочакваният победител.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар