Искаме от всички в ЕС зелена светлина за Шенген до Нова година – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искаме от всички в ЕС зелена светлина за Шенген до Нова година

Министерство на правосъдието

България призова Германия и още четири европейски страни да вдигнат граничните контроли вътре в ЕС, въведени от тях в хода на бежанската криза. Би било “много полезно”, ако Германия, Австрия, Дания, Швеция и нечленуващата в ЕС Норвегия вземат решение да не удължават действието на граничния контрол и след май тази година, когато изтича срокът на временната мярка, заяви българската външна министърка Екатерина Захариева пред германския вестник “Ди Велт”, предаде БГНЕС. “Граничният контрол вътре в ЕС противоречи на европейските ценности за свободно придвижване”, каза в интервюто си българската вицепремиерка и допълни, че границите в Шенгенското пространство трябва да останат отворени, за да не страда икономиката.

В същото време Захариева призова страните от ЕС до края на 2018 година да дадат зелена светлина за присъединяването на България към Шенген. “Изпълняваме всички критерии и правим много, за да пазим външните граници на ЕС”, увери Захариева и добави, че както България, така и Румъния заслужават да бъдат приети в Шенгенското пространство.

В тази връзка информационните агенции припомнят, че по силата на Шенгенското споразумение 26-те страни-членки, сред които и четири държави извън ЕС, са се задължили да премахнат граничния контрол по вътрешните граници. В разгара на бежанската криза обаче някои от тях върнаха временно граничния контрол. Германия например контролира трафика през границата си с Австрия, както и пътниците, пътуващи със самолет от Гърция за Германия. През ноември м.г. Германия удължи с още шест месеца временната мярка. А миналата седмица вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман и австрийският му колега Херберт Кикл призоваха за удължаване на срока и след май т.г., припомня агенция ДПА.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар