Искането на Орбан за буквална диктатура беше спряно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарската опозиция не позволи на правителството да прокара през парламента законопроект, който ще даде на изпълнителната власт нови правомощия, включително правото да разшири извънредното положение, обявено за борба с коронавируса, съобщава АФП.

Законопроектът, предложен от дясното националистическо правителство на министър-председателя Виктор Орбан, щеше да даде възможност на администрацията за неограничено време да удължи извънредното положение и свързаните с него правомощия с указ, премахвайки настоящото изискване депутатите да одобрят всяко удължаване. Той също така определяше затвор до 5 години за всеки, който разпространява “фалшиви новини” за вируса или мерките срещу него, изброява БГНЕС.

31 български тира потеглиха от италианско-словенската граница,  съобщават от Външно министерство.
Конвоят е потеглил от италианск…

Законопроектът ще трябва да бъде гласуван през следващата седмица, след като депутатите от опозицията блокираха използването на механизъм за спешни случаи, който щеше да доведе до по-бързо гласуване.
Социалистическата партия (MSZP) заяви, че предложеният закон ще “изложи Унгария и унгарците на капризите на Виктор Орбан за неопределено време”. Правозащитните организации също остро критикуват плановете.
В съвместно изявление в понеделник няколко НПО, включително Amnesty International, заявиха, че “неограничената власт не е решение” на кризата и направиха паралели с предишните опити на правителството на Орбан да премахне контрола върху неговата власт.

По-рано ЕС критикува правителството на Орбан за ограничаване на независимостта на съдилищата, както и за ограничаване на свободите на медиите. Докато отказваше да коментира директно новия законопроект,  говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд напомни на държавите-членки, че “всички спешни мерки, предприети за справяне с кризата … трябва да бъдат пропорционални и необходими”.

Разбиха мрежа за фалшиви новини за разпространението на коронавируса в Унгария, съобщи АФП.
Унгарската полиция съобщи, че е разбила мр…

“Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Във времена на криза е по-важно от всякога журналистите да си вършат работата правилно, за да избегнат дезинформация. Всички спешни мерки трябва да имат временен характер за справяне с конкретна кризисна ситуация”, заяви Уиганд пред репортери на редовен брифинг.
Орбан, обаче, не се обезсърчи, казвайки на опозиционните партии: “Ние ще разрешим тази криза без вас”. Той настоя, че “защитата (срещу вируса) е невъзможна с мирновременните закони”.

Законопроектът е почти сигурно, че ще бъде приет, когато влезе за гласуване, тъй като “Фидес” на Орбан се радва на две трети мнозинство в унгарския парламент.
Досега в Унгария са регистрирани 167 заразени с коронавирус и 8 смъртни случая, при 21 оздравели.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) смята, че успехът на Китай в битката с коронавируса дава надежда на човечеството,…

Още: “Заразата с коронавирус настъпва все по-бързо в глобален мащаб”

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар