Искате ли да участвате в първата общинска енергийна общност у нас? Вижте опита на Габрово

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Община Габрово е напът да създаде първата по рода си енергийна общност. Инициативата за създаване на енергийна общност за производство на енергия на терен на Регионално депо за неопасни отпадъци вече е одобрена от Общинския съвет на града. Това съобщи специално за 3eNews и Dir.bg Toдор Попов, директор Дирекция “Административно, правно и информационно обслужване” в общината. В следващите дни ще бъде публикувана поканата до местните граждани и организации за участие в енергийната общност, обясни той. На практика това ще бъде една от първите подобни идеи, които се развиват в България

Защо такава енергийна общност е уникална?Последната година говорим много често за енергийни общности. С последните промени в Закона за възобновяемите енергийни източници те вече са уредени в законодателството ни. Вече има нови понятия като потребител на собствена електрическа енергия, активен потребител, съвместно действащи потребители в една сграда. Така заедно с общността за възобновяема енергия се създава възможност и за споделяне на енергия. Но са необходими още законодателни промени, за да стане това реалност. Затова не е случайно, че за първи път заговаряме съвсем скоро за първата енергийна общност. Преди по-малко от две години няколко души създават такава общност Изгрей БГ край село Белозем, Пловдивско. Там я наричат първата, макар това да не е точно така, защото тя все пак е създадена да генерира печалба. Тепърва ще видим как ще се развива, защото съвсем скоро получи и всички необходими документи, за да работи след година и половина административно забавяне.


Днес започваме да говорим за още една пилотна енергийна общност, но този път с участието на община. На въпрос на 3eNews дали може да кажем, че това ще бъде втората енергийна общност в България Тодор Попов от Габрово отговори: “Лично аз нямам претенции дали е първа или втора енергийна общност, тъй като в един момент ще се окаже, че има няколко първи. За мен тя е уникална и първа по рода си инициатива – обединяваща принципите на енергийните общности. Мотивирана и инициирана от община, даваща възможност на местната общност да участва в нея, реализирана с участието на местни заинтересовани страни.”


Източник: Община Габрово

Ще се изгради 100 kW фотоволтаична инсталация

Ще бъде изградена фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия с обща мощност до 100 kW – номинална мощност 99,55 kWp. Инсталацията се състои от 181 соларни панела, 2 инвертора заедно с необходимите съпътстващи материали и компоненти необходими за въвеждането й в експлоатация и присъединяване към мрежата. Очаква се годишно производство на 119 150 kW електрическа енергия, като 52% от нея да се използва на място (за собствено потребление) от община Габрово. Тя ще бъде член на местната енергийна общност. Останалата ще се предоставя на други потребители членове на общността или се продава на свободния пазар.

Необходимата инвестиция е 150 000 лева, не се предвижда изграждане на батерия

Няма да има батерии за съхранение на енергия, тъй като това оскъпява инвестицията. Към момента се предвижда вложение на стойност 150 000 лева. Освен това целта е да се създаде реална общност и да се демонстрират ползите от споделянето на енергията между различни абонати, коментира Тодор Попов от общината. Към момента това ще са основно обекти на община Габрово, тъй като за битовите клиенти не би било целесъобразно. Разбира се, ако се включат и нефизически лица – малкият бизнес, други институции или НПО, те също биха могли да ползват излишната енергия. За целта ще трябва да преминат към същия търговец на енергия, който обслужва общината, респективно енергийната общност. Необходимо е и да заплащат допълнителните разходи по пренос към оператора на електропреносната мрежа. Те и в момента са включени като компонент от цената при различните доставчици.


Източник: Община Габрово

Граждани и малки бизнеси могат да се включат с инвестиция от 500 до 5000 лева

Хората и малки бизнеси могат да се включат в енергийната общност с инвестиция от 500 лева до 5000 лева. Минималната сума е определена така, че да е смислена като размер и за администриране, от друга стана да не се получи твърде голям дисбаланс между инвеститорите, тъй като всички ще имат по един глас, ако се наложи вземане на някакво решение, посочи Попов. Целта е да създадем и усещане за справедливост, не на последно място опита по този начин няма да се позволи на няколко лица да реализират цялата инвестиция, като не това е идеята, категорични са от общината.

На въпрос дали общината ще бъде гарант, че хората ще възвърнат инвестицията си, Попов коментира, че община Габрово ще е гарант, тъй като успехът на инициативата зависи от наличието на потребител на енергията и стойността, която ще се заплаща. По-голямата част от произведената енергия ще се използва на място в инсталациите на депото. Освен това община Габрово ще положи усилия произведената и неизползвана енергия да се използва на други обекти на общината, което ще допринесе за реализирането на енергията в пълния й обем, подчерта Попов. По този начин биха се намалили рисковете от ниска или дори отрицателна цена на енергията в определени часови интервали, допълни експертът.

Изглед от Габрово

Изглед от Габрово

Снимка: Рая Лечева, 3eNews

Общината поема ще използва енергията на фиксирана цена,

може да се включи с 15 000 лева

Към момента община Габрово участва, чрез изпълнението на всички подготвителни дейности. Това са изготвяне на бизнес модел, предоставяне на терена и изготвяне на работните проекти, необходими за изграждането на инсталацията, както и последващото въвеждане в експлоатация. При необходимост има възможност и да се включи чрез финансова подкрепа, като по време на заседанието на Общински съвет Габрово, бе обсъждана сумата от 15 000 лева, съобщи Попов. Но важното е, че общината се включва и чрез поемане на ангажимента да използва енергията срещу фиксирана цена, което е от ключово значение за успеха на инициативата.

Наредбата за енергийна бедност вече е публична, но не знаем кой ще управлява процеса

Какви проблеми решава енергийната общност –

създава независимост от енергийните дружества

Енергийната общност решава въпроса с преминаване на Регионалното депо на енергия от възобновяеми източници, като е инструмент за решаване и на други проблеми. Така се дава възможност за икономическо развитие на местната общност. Сумите, заплатени за използването на енергията, остават в местната общност (общината) вместо да отиват в големи национални или международни компании, коментира Попов. От друга страна се получава относителна независимост от енергийните дружества. Видяхме само преди дни как множество малки производители на енергия се оказаха с прекратени договори за изкупуване на енергията им, припомни той.

Какво предстои?

Сега предстои да се уточни финансирането на проекта. Тази фаза по предложение на общински съветник, която ние като администрация приехме без колебание, е да обособим две фази на финансирането – първа отворена само за габровци и ако не успеем да финансираме проекта да преминем и през втора фаза, която да е отворена за цяла България. Убеден съм в успеха на тези два етапа, категоричен е Попов. След това предстои инсталирането на инсталацията, след което остава само да се използва енергията и да се поддържа техниката. От това ще се възвърне инвестицията на гражданите, каза още той. “Моето усещане и след проведената дискусия в Общински съвет е, че скоро след нейното стартиране ще станем свидетели и на други подобни модели”, завърши Попов.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар