Искат наказателна отговорност за родители, спиращи децата си от училище – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Във връзка със зачестилите случаи на родители, които умишлено възпрепятстват децата си да посещават училище от ВМРО – Българско национално движение ще поискат тези действия да бъдат обявени за криминално деяние по смисъла на Наказателния кодекс на Република България. Такава тенденция е особено подчертана в циганските махали, които са предпоставка за последващата циганска престъпност, както и реалното маргинализиране на цели поколения, казват от партията.

“В Конституцията на страната ни е казано ясно, че образованието е задължително за всички лица до навършване на 16-годишна възраст. Именно това е възрастта, която вменява по-различни граждански права. До 16-годишна възраст лицето е малолетно и недееспособно и отговорност за него носят родителите му. Поради тази причина, стъпвайки на изконните ценности и традиции, както и културните и морални стожери на обществото, основният от които за нас от ВМРО е доброто образование, смятаме, че въпреки добрите резултати от акциите на Министерство на образованието и науката органите на социалното министерство, които върнаха над 150 хиляди деца в училище, усилията трябва да се насочат към по-сериозни мерки спрямо семейната среда”, обявяват от ВМРО.

“Ето защо за да се спре напълно безотговорното и граничещо с насилие над личността умишлено спиране на децата от училище, ще внесем промени в Наказателния кодекс, които налагат наказателна отговорност за родителите, които извършват това престъпно деяние”, допълват от партията.

От там отбелязват още, че в българското законодателство има наказания за кражбата както на вещи, така и на интелектуална собственост, а за спирането на едно лице от образование, което е фактическо умствено ограбване – не. “Ние от ВМРО – БНД отново подчертаваме, че лишаването на един човек от образование реално го лишава от възможност за нормален и пълноценен живот. Когато това се случва в крехка детска възраст, без възможност лицето да противодейства или само да взима решения за бъдещето си, това е престъпление против личността и трябва да бъде гонено с цялата строгост на закона”, казват още от партията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар