Искат такса за имунизационния сертификат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Медицински център в Поморие събира такса от 15 лв., за да издаде на ваксинираните сертификат за имунизация сигнализираха зрители на bTV. Оказва се, че практиката е масова.

Като член на СИК, Христина Славова има поставени две дози ваксина. В петък отива във ваксинационния център, за да получи сертификат. “Беше ни казано, че ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат. Другият вариант, при който мога да си извадя въпросния сертификат за ваксинация, е чрез електронния портал. Но този електронен портал изисква квалифициран електронен подпис, а аз нямам такъв”, обясни Христина Славова.

По думите й хората са реагирали бурно и са отказали да плащат въпросното удостоверение. Христина плаща таксата, но смята, че не е редно да се иска такава.

“Това е една глобална политика, че ваксинацията е безплатна… изведнъж се оказва, не знам дали на местно или на по-високо ниво, че този сертификат трябва да се заплати”, добави Христина Славова.

На прозорчето на ваксинационния кабинет е залепен ценоразпис: “Издаване на сертификат за имунизация срещу COVID-19 – 15 лв”.

Христина е подала жалба в здравната инспекция. Оттам отговориха, че събирането на такса за издаване на сертификат за ваксинация не е редно. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче контрираха, че тази услуга не се заплаща от Здравната каса и като частници могат да сформират каквато цена преценят.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар