Искаш бъбрек от Молдова за присаждане в “Лозенец”? 100 бона на Бойко!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лекари от столичните болници, запознати със схемата за трафик на органи от страни извън ЕС, която служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров разкри за университетската “Лозенец”, започнаха да “пеят” за цените на бъбреци и черни дробове. Между 100 и 150 хиляди лева излизала трансплантацията нелегално на бъбрек в бившата Правителствена болница, като мизата била закотвена още преди 10 години не е мърдала от тогава.


Д-р Кацаров разкри схема за трафик у нас като в третия свят 

Тази сутрин д-р Кацаров потресе България с шокиращи факти как само за последната година в “Лозенец” са били направени 14 трансплантации на хора с фалшиви самоличности и роднински връзки, изцяло срещу закона. Всички донори са били от страни като Молдова и Украйна. Доклад на СЗО през 2012 разкрива, че от тези страни цената на бъбрек варира между едва 2000 и 3000 щатски долара. Това означава, че за да се сдобие заможен българин с органа бързо, той трябва да плати около 30-40 пъти повече, отколкото живият “снабдител” на черния пазар ще получи.

Черният дроб на световните “борси” за органи варира между 200 и 300 000 евро, а по информация на Lupa.bg за да се пребори листата на чакащите и нелегално да се избере реципиент пред останалите с най-много точки, той трябва да плати половин милион лева при възникване на донорска ситуация.

Засега не е ясно кои болници в страната са участвали в схемата така, че да бъде прескочена процедурата и, както служебният министър обяви, само с телефонно обаждане да се избере подходящ реципиент, но не от най-нуждаещите се за трансплантанция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар