Исландия се готви за първо изригване на вулкан от 800 години насам

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има ясни признаци, че може да се стигне до вулканично изригване заради интензивната сеизмична активност в последните дни в близост до исландската столица Рейкявик. Това заявиха исландски учени, съобщи The Guardian.

“Не казваме, че имаме признаци, че е започнало изригване, но изглежда като неговото начало”, каза Кристин Йонсдотир от исландския метеорологичен офис.

Видир Рейнисон от силите за гражданска отбрана на острова заяви в средата на следобедна пресконференция, че е “по-вероятно, отколкото не”, че изригването – първото в района от 12-и век – е напът да започне.

“Не се случва бедствие и всеки може да продължи нормалното си ежедневие”, категоричен е Рейнисон. “Няма пряка опасност, въпреки че хората трябва да избягват пътуванията до района на полуостров Рейкянес”, добави той. 

“Ако магмата достигне повърхността, едва ли ще бъде под формата на експлозия на лава и пепел, изстрелваща се в небето, а по-скоро това, което е известно като изригване на пукнатина, при което лавата излиза по-бавно от пукнатина в земната повърхност”, уточни геофизикът Фрейщайн Зигмундсон.

“Малко вероятно е това да наруши въздушния транспорт. Това вероятно ще бъде изригване на лава с малко експлозивна активност”, казва той.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар