Испания призна паспортите на гражданите на Косово

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Испания се съгласи да признае паспортите на Косово, съобщи вицепремиерът на Косово Бесник Бислими, цитиран от Франс прес. Преди това Испания беше една от петте държави от ЕС, които не признаваха документите на балканската страна.

“Добрите новини продължават за нашите граждани и за нашата страна”, написа вчера Бислими в публикация във Фейсбук.

Той посочи, че макар “безвизовото пътуване” да е започнало отскоро – на 1 януари, Испания вече е една от страните в Шенгенското пространство, към които гражданите на Косово могат да пътуват свободно само с паспорт.

Министърът на външните работи и диаспората на Косово Доника Гервала-Шварц също отбеляза събитието в социалната медия Екс (бивш Туитър), като заяви, че “Кралство Испания признава обикновените паспорти на Република Косово от 1 януари 2024 г.”.

Гървала обаче обърна внимание, че “тази промяна по никакъв начин не представлява официално признаване на Косово като независима държава” от страна на Мадрид.

Словакия, Кипър, Румъния и Гърция също не признават Косово, чието население наброява 1,8 млн. души. Страната, която обяви независимост от Сърбия през 2008 г., е призната от останалите 22 държави членки на Европейския съюз.

Косово е последната от шестте страни от Западните Балкани, която получи разрешение за премахване на визите. На 18 април 2023 г. Европейският парламент взе решение за отмяна на визовия режим за гражданите на Косово, а през октомври председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че въвеждането на безвизовия режим за Косово ще влезе в сила от 1 януари.

Преди това гражданите на Косово имаха право да посещават без виза общо 14 държави по света.

Към днешна дата повече от 100 държави са признали независимостта на Косово, включително и САЩ. Съюзниците на Сърбия обаче – Русия и Китай, не признават страната.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар