Испания стана четвъртата страна в Европа, която легализира евтаназията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания окончателно одобри законопроект, регламентиращ провеждането на евтаназия в страната. Гласуването беше излъчено на уебсайта на камарата.

Инициативата, ръководена от Испанската социалистическа трудова партия, беше подкрепена от 202 измежду 350 парламентаристи. Очаква се тя да влезе в сила след три месеца.

Дебатът за евтаназията в Испания е от години. Социологическо проучване от преди две години показва, че 90% от испанците подкрепят такъв ход.

Законопроектът има за цел да помогне на неизлечимо болни хора, които изпитват непоносими физически или психологически страдания. Той позволява евтаназия на всеки пълнолетен испански гражданин или лице, което има разрешение за пребиваване в страната. Пациентите трябва да потвърдят желанието си четири пъти по време на процеса на преглед, включително възможността да оттеглят заявката. Исканията ще се разглеждат от лекарите, както и от специална комисия, която следи за прилагането на закона.

Така, Испания ще стане четвъртата държава в Европа, след Нидерландия, Белгия и Люксембург, която ще разреши на хора, с нелечими болести или състояние, които причиняват непоносима болка, да слагат край на живота си. Подобен законопроект не получи одобрение в Португалия преди дни.

Има вариант и за асистирана евтаназия, т.е. на човека са дадени указания и помощни средства за отнемане на живота му. Самоубийството може да бъде подпомогнато от лекар. Такава процедура е разрешена в Швейцария.

В САЩ, евтаназията е легализирана в няколко щата – в Орегон през 1994 г. и в Тексас от 1999 г.

Миналата година Нова Зенландия гласува на референдум също за легализиране евтанацията.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар