Испанската прокуратура, която разследва любимата на Борисов за пране на пари, прати в затвора зетя на крал Фелипе VI

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма измъкване за българите в аферата за 5 млн. евро – прокурорите изправиха пред съда дори инфанта Кристина.

Испанската антикорупционна прокуратура, която разследва лица до българския премиер Бойко Бросиов за пране на пари, е пратила в затвора зетя на испанския крал Фелипе VI. През юни 2018 г. Иняки Урдангарин, който е съпруг на сестрата на краля – инфанта Кристина, влезе в затвора за 5 г. и 10 м. за злоупотреба с държавни средства.

Инфанта Кристина бе първият представител на управляващата в Испания династия на Бурбоните, който бе изправен на подсъдимата скамейка. В крайна сметка принцесата бе оправдана като неосведомена и непричастна към аферите на мъжа ѝ, но съдът я задължи да изплати глоба от 265 000 евро.

Зетят на испанския крал влезе в затвора, защото оглавяваният от него спортен отдел на фондацията „Noos“ печелел конкурси на регионалните власти за предоставяне на услуги по завишена тарифа, след което спечелените средства се превеждали на сметките на участниците в аферата. По тази схема групата на обвиняемите си е присвоила 6,2 млн. евро от държавния бюджет. 2,5 млн. евро от тази сума са дошли от правителството на Балеарските острови, 3,5 млн. – от властите във Валенсия и 114 000 – от ръководството на Мадрид.

Разказваме ви този случай отпреди няколко години, за да стане ясно, че за разлика от българската прокуратура, тази в Испания е напълно независима от управляващите, щом си е позволила първо да разследва, после арестува и накрая да прати в затвора зетя на държавния глава.

При всички положения, започналото разследване на пране на над 5 млн. евро в Барселона от български граждани, близки до премиера, ще бъде доведено до край. Подмазването на Борисов, за което подигравателно разказа в. „Ел Периодико“ към управляващите в Испания едва ли ще му помогне.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар