Испанските депутати одобриха окончателно законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти

Испанските депутати одобриха окончателно законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Испанският Конгрес на депутатите (долната камара на парламента) отхвърли днес ветото на Сената (горната камара), като одобри окончателно предизвикалата остри спорове амнистия на каталунските сепаратисти. Очаква се това да позволи завръщането в страната на прогонения лидер на движението за независимост на Каталуния Карлос Пучдемон, съобщи Ройтерс.

Законопроектът, одобрен със 177 срещу 172 гласа, ще бъде утвърден като закон, веднага, след като утре бъде публикуван в държавен вестник. Съдилищата ще разполагат с два месеца за прилагането му, като се очаква да анулират съдебните досиета на стотици официални служители и активисти, свързани с опитите на Каталуния да обяви независимост.

Проектозаконът предизвика мащабни протести през последните няколко месеца, възмущавайки някои съдии и консервативната опозиция, които се готвят да го оспорят по съдебен път.

Според проучване на вестник “Мундо” от март 62% от респондентите от цяла Испания отхвърлят амнистията, но в Каталуния повечето гласоподаватели – 48% от тях – го одобряват.

Санчес предложи амнистията миналата година в замяна на подкрепа в парламента от двете каталунски сепаратистки партии “Заедно за Каталуния” и Републиканската левица на Каталуния, за да остане на премиерския пост след предишните неубедителни избори.

Според него амнистията ще доведе до помирение в североизточния регион след опита за незаконен референдум преди седем години и едностранното обявяване на независимост, което хвърли Испания в най-острата ѝ политическа криза за последните 30 години.

Подходът на Санчес беше до голяма степен оправдан по-рано този месец, когато неговата Социалистическа работническа партия спечели регионалните избори в Каталуния и сепаратистите загубиха дългогодишното си парламентарно мнозинство.

Социалистите се надяват, че амнистията ще спомогне за укрепването на техния съюз с малките партии, на които разчитат за приемане на закони в националния парламент.

Лидерът на “Заедно за Каталуния” Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, след като оглави неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г., ще бъде най-известният “бенефициент” на амнистията, тъй като испанската заповед за арест, пред която беше изправен за тези събития, се очаква да бъде отменена.

Пучдемон, който беше вторият най-популярен кандидат на изборите в Каталуния, каза, че ще се върне в Испания в деня, в който парламентът се събере, за да избере новото каталунско ръководство, но все още не е определена дата, тъй като никоя партия не е спечелила абсолютно мнозинство.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар