Испанският главен нотариус: Къщата в Барселона е на Борисов, той и плаща данъците

Барселона, България, Далавери
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Къщата в Барселона, в която живее млада жена, считана за любовница на Бойко Борисов, твърдо е негова собственост.

Това става ясно от системата за публичен достъп до информация на Испанския Главен нотариус.

В нея е публикуван отговор от Хорхе Санчес (главният нотариус на страната – нещо като Зам.-министър отговарящ за нотариусите), по запитване на “гражданин от страна-членка на ЕС”.

Името на гражданина е заличено, заради изискванията на GDPR, но това най-вероятно е журналистката Елена Йончева, която води разследване по въпроса.

Друга възможност е да е Сашо Диков, който също рови в казуса.

Името обаче е без значение, защото съгласно испанския закон, отговорите на всякакви подобни запитвания, се публикуват за всеобщ достъп.

Така Санчес е качил в системата своя отговор, от който става ясно следното:

Съгласно Испанския закон срещу пране на пари, когато се инвестира през офшорки, следва да се разкрие на службите “абсолютният истински и краен инвеститор”. В противен случай, нотариусът отказва сделката.

На база на представените документи Испанската служба за борба с прането на пари, и издала решение като действителен собственик на имота, да се счита “Бойко Методиев Борисов”, гражданин на ЕС.

Забележете – не купувачът декларира кой е собственикът, а се представя цял набор от документи, и на база на тях, ИСПАНСКИТЕ СЛУЖБИ определят кой е действителният собственик.

Това е опит, който не би било зле да се приложи и у нас – ДАНС и МВР да определят “действителният собственик зад офшорките”, а не да се декларира, както е сега.

Но да се върнем на темата.

С получения документ, нотариусът може да изповяда сделката. Този документ не накърнява правата на “формалния купувач”, който може да продава, отдава под наем, и да се разпорежда с имота. Документът просто прави ясен на властите реалният купувач.

Важното значение на този документ е по отношение на данъчното облагане.

В случай, че формалният собственик не си плати данъците върху имота, то испанският еквивалент на НАП има право да ги потърси от действителния собственик. Може и двамата собственици да се разберат и да декларират кой ще плаща.
В случая, видно от становището на Главния нотариус, “фактическото плащане на данъка се извършва от действителния собственик”.

Бойко Борисов е платил първо 250 хиляди евро нотариална такса и данък при придобиване на имота. След това е внасял по 17500 евро всяка година “данък върху недвижимия имот”.

Формално парите са минавали през офшорката, но в данъчната служба изрично е посочено, да се отчитат на името на действителния собственик.

Всичко това показва, че Банкянските номера да се скрият милиони в офшорки и с тях да се купуват имоти, не вървят в нормални държави с елементарно функциониращи данъчни и полицейски служби…

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар