Истинско чудо! Археолози едновременно проучват селище и некропол – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чист късмет имат археолозите, които правят предварително проучване на обект край Благоевград. Те проучват едновременно селище и некропол от късно-римската епоха, при това отлично запазени, предаде БГНЕС. Разкопките в местността “Бистраците” край Благоевград попадат изцяло в бъдещето трасе на ЛОТ 3.1. от автомагистрала “Струма”. Под селището от II-IV век са открити находки и от желязната епоха или хиляда години преди новата ера. Ръководител на обекта е д-р Галина Грозданова от Националния археологически институт и музей към Българската академия на науките, а неин заместник е Дойчин Грозданов, който днес бе на обекта.

“Извършваме предварително археологическо проучване на отдавна познат обект – селище от късно-римската и антична епохи с прилежащ към него некропол, предаде БГНЕС. Целта на проучването е да се ограничи площта на обекта, за да се установи каква част от бъдещата магистрала той заема. И така да се проучи целият с пълни археологически проучвания. Работата е разчетена за един месец.

За момента са открити останки от римски жилища, открит е интересен инвентар от гробовете, стъклени съдчета, балсамари, нож и голямо количество монети. Те са характерни за епохата, която на “първо четене” е от II и края на IV век”, каза пред БГНЕС Дойчин Грозданов.

Според него хубавото е, че са запазени и двете структури, чист археологически късмет е да се проучват заедно и селище, и некропол. Защото дават информация както за ежедневния живот на обитателите на селището, така и за техните задгробни вярвания.

“За сега инвеститорите на автомагистралата са лоялни, в петък очакваме комисия от Министерството на културата, очакваме предписание за пълно археологическо проучване”, допълни Грозданов. Интересното в некропола са двата вида погребения – чрез кремация и чрез трупополагане. При първия телата са изгаряни на клада, а след това останките полагани в керамични урни, където продължавали да тлеят до пълното им изгаряне. На две места под селището е разкрит по-стар пласт – от желязната епоха X-VI век и късно-желязната от VI-IV век преди новата ера, в този слой са открити керамични съдове. Археологическият обект се проучва върху много голяма площ и се състои от две части. Първата е над игрището при село Покровник, а втората – терасата над “Бистраците”. Разстоянието между тях е към три километра по права линия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар