Историческо решение в първия ден на КОП28: Фонд за компенсации на уязвимите от климатичните промени страни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните, които участват в международната конференция за климата КОП28, която бе открита по-рано днес в Дубай, постигнаха споразумение за създаване на фонд за изплащане на компенсации за понесени загуби и щети на климатично уязвимите страни по света, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Това е една положителна стъпка, която вероятно ще намали напрежението, породено от спорове по финансови въпроси във връзка с климатичните промени между северните и южните държави на планетата, отбелязва АФП.

Историческото решение за фонд за компенсации беше приветствано с аплодисменти от делегатите на близо 200-те страни участнички в КОП28. То придава конкретни измерения на основния резултат, постигнат на международната конференция КОП27 в Египет миналата година, когато създаването на този фонд беше одобрено по принцип, но без никакви детайли.

“Поздравявам страните за това историческо решение. Това е един положителен сигнал за света и за нашата работа”, заяви Султан ал Джабер, председателят на КОП28 от Обединените арабски емирства. “Написахме една страница в историята днес. Бързината, с която го направихме е невиждана, феноменална и историческа”, допълни той.

След една година на спорове между Глобалния север и юг на 4 ноември в Абу Даби беше първи крехък компромис за правилата за функциониране на този фонд. Сега според финалния компромис, постигнат в Дубай, се предвижда фондът да започне да функционира догодина.

Текстът за създаването на фонда беше одобрен още при откриването на КОП 28 и разсейва опасенията, че няма да бъде постигнат компромис в хода на преговорите за намаляване на парниковите емисии, отговорни за глобалното затопляне, отбелязва Франс прес.

Мадлен Диуф Сар, председателка на групата на “Най-малко напредналите страни”, която обединява 46-те най-бедни държави в света, приветства решението за фонда и заяви, че то има огромно значение за климатичната справедливост в света. “Един празен фонд обаче не може да помогне на нашите съграждани”, подчерта тя.

“Сега богатите страни трябва да обявят, че ще внесат значителни суми в него”, каза Фридерике Рьодер”, представителка на неправителствената организация “Глоубъл ситизън”.

COP 28: Светът е много далеч от намирането на общ език за бъдещето на петрола и въглищата

Веднага ОАЕ обявиха, че отпускат 100 милиона долара. Германия обеща 100 милиона долара, Великобритания – до 60 милиона долара, САЩ -17,5 милиона долара и Япония – 10 милиона долара, съобщи Ройтерс.

Тези суми са все още далеч от десетките милиарди долари, необходими за компенсиране на щетите, причинени от климатичните промени на най-уязвимите държави в света, отбелязва Франс прес.

Срещата на върха за климата започва с рекордните 70 000 души от близо 200 страни (снимки)

Тези развиващи се страни поискаха да бъде постигната целта от 100 милиарда долара за новия фонд. Сумата е еквивалентна на 100-те милиарда годишна помощ, която развитите държави са обещали на развиващите се, за да се адаптират към климатичните промени и да извършат екологичен преход. Тази цел така и не беше постигната през 2020 г., както беше обещано, и вгорчава трайно отношенията между Глобалния север и Глобалния юг., посочва АФП.

Първите средства в новия фонд ще позволят финансирането на пилотни проекти, за да бъде проверено как функционира той. Когато фондът се докаже като надеждно средство в очите на инвеститорите, тогава ще се действа по-глобално, обясни европейски дипломат.

Според приетия днес текст фондът трябва да бъде временно за четири години към Световната банка. Развиващите се страни първоначално се противопоставяха на тази клауза, защото упрекват Световната банка, че е контролирана от Запада и не е адаптирана към техните нужди, отбелязва Франс прес.

От своя страна развитите държави, начело със САЩ, отказваха техните вноски във фонда да бъдат задължителни и настояваха за доброволен принцип. Те искат и разширяване на донорската база за фонда, така че тя да обхваща и нововъзникващи пазарни икономики като Саудитска Арабия и Китай.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар