Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея (ВИДЕА)

Ким Чен Ун, Северна Корея
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Точно в 3,29 часа българско време лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се ръкуваха на границата между двете държави.

След това хванати за ръце я преминаха символично.

Ким Чен-ун е първият севернокорейски лидер от Корейската война през 1953-та година, който стъпи на южнокорейска територията.

Присъстващите на този исторически миг две делегации избухнаха в ръкопляскания. Това стана в демилитаризираната зона между двете страни.

След оживения разговор и усмивките Ким Чен-ин направи привикващ жест към Мун в посока на Северна Корея. Мун се засмя и прие поканата. Лидерите направиха няколко крачки, пресякоха границата и постояха няколко мига на севернокорейска територия. Времето беше използвано за протоколни снимки. След това двамата лидери се върнаха в Южна Корея.

Двамата лидери бяха приветсвани от почетен караул, облечен в традиционни носии.

В момента на преминаването на границата от Ким Чен -ун Панминчжон стана символ на мира, а не на разделението, отбеляза президентът на Южна Корея.

В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким – Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пьончан.

Първите разговори започнаха, след като севернокорейският комунистически вожд се подписа в книга за гости и участва в протоколни снимки.

Сега откриваме нова глава – поставяме началото и започва ерата на мира. Това написа в книгата за гости Ким Чен-ун.

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, изтъкна Мун Дже-ин в началото на преговорите. Той окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като “смело” и “символ на мира” и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат “смели решения”.

“Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори.

Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира”, отбеляза южнокорейският президент.

Мун Дже-ин изтъкна също, че е готов “да води преговорите цял ден”, ако се наложи. Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне “да се навакса изгубеното време”.

По време на историческата среща на лидерите на двете страни, Ким Чен-ун е казал на Мун Дже-ин, че двете съседки трябва да провеждат редовни срещина върха.

“Нека се срещаме по-често. Нека построим един по-добър свят”, изтъкнал вождът Ким.

От друга страна, предложението на Мун Дже-ин било да бъдат свързани железопътните мрежи на разделения полуостров. Той също така изразил интерес да посети свещената планина Паекту в Северна Корея, която се намира близо до столицата Пхенян, като поканил Ким Чен-ун от своя страна да посети Сеул.

По-късно Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще засадят специален бор.

Заради срещата на върха животът в цяла Южна Корея замря, за да може хората да гледат историческата среща, посочва Ройтерс.

В столицата Сеул пред сградата на кметството е поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред е украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени.

Не се размина без протести в Южна Корея. Активисти се събраха на демонстрация, обявявайки се против историческата междукорейска среща на върха. Част от лозунгите на протестиращите гласяха: “Време е да бомбардираме Северна Корея”; “Спрете геноцида в Северна Корея”; “Обичаме президента Доналд Тръмп” и др.

От Белия дом обявиха, че се надяват преговорите да постигнат напредък към мир и просперитет. Срещата на върха между Северна и Южна Корея се разглежда като прелюдия към предложената среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, което би било също безпрецедентно събитие в исторически план, тъй като нито един действащ американски президент не се е срещал с вожд на Северна Корея.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар