Италианската мафия се премести в Германия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Италианската мафия се премести в Германия

Снимка: http://www.rtl.de

Кланове на сицилианската мафия се местят в Германия в търсене на повече бизнес възможности заради лошата икономическа обстановка в Южна Европа и борбата на Рим срещу организираната престъпност, пише “Гардиън”, цитиран от “Сега”.

Според информация, с която разполага британският вестник, властите в Берлин са провели мащабна операция срещу разпространението на наркотици в югозападните части на страната, от която става ясно в какъв мащаб мафиотските кланове са се настанили в едни от най-заможните региони на Германия.

При съвместна операция на италианската икономическа полиция и германски разследващи в югозападния град Филинген-Швенинген на 21 юни са били задържани 19 трафиканти и стоки и пари на стойност 4 млн. евро.

Предполага се, че бандата е оперирала най-вече в градовете Щутгарт и Ротвайл в провинция Баден-Вюртенберг, която е с най-ниско ниво на бедност от всички 16 щата.

Според италианските власти арестуваните престъпници са вкарали незаконно тонове марихуана и кокаин от Албания в Германия и са изпрали печалбата чрез слот-машини в местните барове и магазини. Италианските власти също така подозират, че спечелените пари са били използвани за купуване на оръжия на Балканите.

Разследващите смятат, че трафикантите работят в Германия от името на мафиотското семейство Мондино – сицилианска мафиотска група, базирана в Палермо. Предполага се, че човекът, който отговаря за трафика на наркотици и прането на пари, е роден в Германия италиански бизнесмен, който е собственик на два ресторанта в Баден-Вюртенберг.

Смята се, че и най-влиятелният сицилиански мафиотски клан “Коза ностра” също е започнал да се разширява към Германия.

Като една от причините за миграцията на мафията е влошеното икономическо положение в Южна Италия и фактът, че много магазинери и бизнесмени, които не могат да си плащат за защита на мафията, се оплакват от нея в полицията.

“Италианската мафия, включително и влиятелния (клан) “Ндрангента” в Калабрия, е инвестирала пари и стоки в Германия през последните години. Също както други законни компании в Европа, те откриха много доходоносна бизнес възможност там”, посочва Джузепе Кампобасо, ръководител на отдела за борба с наркотиците в Сицилия към италианската икономическа полиция.

“Италианци мигрираха в Англия, САЩ и на други места по света, за да търсят възможности за работа. За съжаление ние изнасяме също и престъпници. Гангстерите са изправени пред период на криза тук в Сицилия. Някои от тях си събраха багажа и се запътиха към Филинген или Щутгарт. И те наистина си намериха там работа, престъпна и много доходоносна”, допълни той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар