Италия разреши да се стреля по крадците.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Самоотбраната “винаги е законна” срещу крадец, влязъл с взлом в дом или магазин. Собственикът може да стреля по престъпника, ако е заплашен физически от него.

Това предвижда нов закон за правото на самозащита на жертвите на кражби, приет с голямо мнозинство от италианския парламент. Увеличават се наказанията за незаконно проникване в чужд имот, за кражба с взлом и грабеж, предаде ДПА.

Документът получи силната подкрепа на твърдолинейния италиански вътрешен министър Матео Салвини. “От днес престъпниците трябва да знаят, че да си крадец в Италия, ще бъде по-трудно”, каза Салвини след гласуването. Докато говореше, той държеше тениска с надпис “Самоотбраната винаги е законна”.

Законът обаче не позволява да се стреля по крадци, които бягат или са били обезвредени, нито спестява на някого разследването или евентуалното съдене, ако при престрелка се е стигнало до раняване или смърт.

Критици определиха промяната като опит за внасяне в Италия на американската “оръжейна култура”. Джорджо Берета, активист срещу оръжейното лоби, каза, че в Италия няма престъпна вълна, която да оправдава законодателните промени. Миналата година имало едва 16 убийства, свързани с влизания с взлом и грабежи – най-ниския брой за последните 30 г. Според Берета новият закон цели да удовлетвори оръжейната индустрия и “тази част от електората, която шумно призовава за по-свободен режим за огнестрелните оръжия и за по-малко ограничения върху употребата им”.

Източник: “24 часа”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар