ИТН и БСП продължават преговорите, социалистите искат корекции на приоритетите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Среща на експертно ниво между “Има такъв народ” (ИТН) и “БСП за България” ще се състои утре. Това съобщи пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като вчера Националният съвет на партията не стигна до съгласие за подкрепа на проектокабинета. От левицата дори решиха, че ако такава не бъде събрана и те получат мандат, да предложат служебният кабинет да остане като редовен.

Срещата с партията на Слави Трифонов ще е във връзка с предложената от нея политическа декларация с приоритети, освен за бъдещия кабинет. Нинова уточни, че разговорът ще се състои в сградата на парламента от 10.00 часа.

“Вчера решихме да продължим разговорите с ИТН по политическата декларация с приоритетите за бъдещото правителство. Днес разговаряхме с колегите, казахме им, че искаме да направим някои корекции, да направим допълнителни предложения за неща, които сме говорили, но ги няма в декларацията”, коментира Нинова, като подчерта, че по този начин изпълняват решението на Националния съвет на партията.

Сред корекциите в декларацията, за които от БСП ще настояват, е преразпределението на разходите от БВП, както и някои приоритети на БСП в частта за образование.

“Постоянно сме в разговори, имаме да решим още много неща, преди да решим окончателно какво да правим”, коментира Нинова.

На въпрос дали продължават да искат да подпишат документ с общи политики, Нинова поясни, че гледат на декларацията с приоритетите, обявени от ИТН, като на основа, върху която да стъпят.

Според социалистката има достатъчно време за преговори с ИТН, тъй като утре изтича конституционният срок, в който мандатът за съставяне на правителство, следва да бъде върнат изпълнен, а самото гласуване на кабинета се очаква следващата седмица.

Междувременно предложеният за премиер Пламен Николов потвърди, че утре ще връчат на президента изпълнения мандат, макар че вчера заяви, че това може да стане и по-рано. Очевидно обаче засега няма твърда подкрепа от никоя друга партия, макар от ИТН и днес да заявиха, че остават отворени за разговори.

“Да изчакаме, имаме заседание, няма нищо ново”, заяви обаче лаконично Иво Мирчев от “Демократична България”.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” пък запазиха пълно мълчание.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар