ИТН не мърдат от позицията си: Ще видим какво ще стане на следващите избори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 “Има такъв народ” няма намерение да променя позицията си за неподкрепа на третия мандат. Това повториха депутати от партията на Слави Трифонов, след като се събраха на заседание на парламентарната група.

“Нашата позиция не е променена, тя остава каквато беше вчера и оня ден”, категоричен беше пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев.

“За себе си не виждам логиката при първия мандат да не се подкрепи нещо, което след това ни се предлага в третия”, разтълкува той призивите на другите три партии.

В същата непреклонност от страна на най-голямата парламентарна сила увери и колегата му Станислав Балабанов. “Ние няма да променим позицията си, каквато сме я заявили”, натърти и той. “Нашата позиция не е тайна, беше изразена от нашия лидер, ние сме открити в позицията си към българското общество, отбеляза Балабанов.

От ИТН показаха ясно, че помнят обидите към парламентарния председател Ива Митева, изречени само преди дни на фона на заявките от ДБ и ИБГНИ тя да бъде излъчена за премиер.

“Ива Митева е прекрасен професионалист. Вие изхождате от думите на други политически лидери, които се опитват да играят ролята на умиротворители, а самите те бяха в основата въобще да се стига до трети мандат”, заяви Балабанов. В отговор на въпроса дали дори и реверансът Ива Митева да бъде предложена за министър-председател с третия мандат, Балабанов припомни как я нарече Татяна Дончева в пленарната зала – “болонка на някой сценарист”.

“Не забравяйте от “Изправи се БГ! Ние идваме!” с какво сравниха Ива Митева преди две седмици – сравниха я с порода куче”, контрира Балабанов.

“Ние ще бъдем твърди и последователни, надяваме се суверенът, българският избирател да го вижда, ще видим какво ще прецени на следващите избори, когато и да са те”, отбеляза той. Той призова останалите партии, които събират 175 депутати, да си направят правителство. “Ако не успеят да го съставят, конституционната логика е, че вървим към нови избори”, заключи той.

След съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пръв предложи Ива Митева като подходящия кандидат за премиер, днес Атанас Славов от ДБ беше категоричен, че не може да коментира предложения, които не са направени още.

“Право да номинира премиер ще има парламентарната група, която поеме мандата”, припомни той, цитиран от БНТ. “Аз съм работил с госпожа Митева и в предишното й качество преди да е председател на парламента. Вярвам, че тя има какво да даде на българските институции, но пак не бих коментирал хипотезата: премиерски пост”, каза Атанас Славов от “Демократична България”.

От ГЕРБ също коментираха идеята и си я обясниха с тенденцията “напоследък в българската политика да се появяват всякакви версии”.

“Нямам нищо против госпожа Митева – тя е председател на Народното събрание, но когато се хвърлят такива идеи, когато се поднасят такива идеи на публиката, е хубаво те да бъдат все пак добре структурирани и координирани”, заяви Даниел Митов.

Мая Манолова пък не се фокусира върху самата кандидатура на Ива Митева с аргумента, че четирите партии – ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ, да излъчат на поста експерт без политическа биография, както и министри, които да не са политически лица. В интервю по bTV тя дори отправи апел третият мандат да се превърне в първи и ИТН да имат водещата роля с право да посочат премиера.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар