ИТН: Няма как да съставим правителство с БСП. ДСБ: Ще решим дали изобщо да преговаряме

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Партиите коментираха новина, че президентът ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Както и след предишните избори, той избра третата по големина партия, след като този път “Има такъв народ” (ИТН) не получи подкрепа от никого за своя проектокабинет, а ГЕРБ-СДС само представиха такъв за сравнение и веднага върнаха мандата. Сега обаче имаше предложение Румен Радев да даде символично мандата на най-малката политическа сила “Изправи се БГ! Ние идваме” (ИБГНИ), тъй като от “Демократична България” заявиха, че няма да как да подкрепят БСП заради ангажимента към десните си избиратели.

След като беше съобщено, че държавният глава все пак е избрал левицата, нейният лидер Корнелия Нинова обяви, че ще поканят ИТН, ДБ и ИБГНИ на разговори, но път ще подходят различно от първия мандатоносител – няма да поставят условия и предварително да определят кандидатури на министри, за да вземат заедно решение. Самата тя нямало да се предлага за премиер.

От ИТН, които вече категорично заявиха, че няма участват в нови разговори и да подкрепят кабинет, потвърдиха позицията си.

“Мандатът отива при БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях. Нашата позиция е ясна”, коментира пред медиите депутатът Филип Станев.

Той уточни, че дипломацията, политиката и човешкото общуване изискват да се водят разговори, но със сигурност от ИТН няма да правят кабинет със социалистите.

“От гледна точка на нашата позиция, вървим към избори. При положение, че няма да подкрепяме кабинет, да предлагаме наши хора, е наивно”, добави той Станев.

“Питам се при ясните ограничения на ДБ каква е идеята. Положението е такова, каквото е, всички знаят каква е нашата позиция и именно затова иска да припомня, че ДБ последователно настояваше да се търси някаква формула преди вземането на това решение. Решението дали партията ще се включи в разговори ще бъде взето от колективните органи в коалицията”, коментира на свой ред съпредседателят на десните Христо Иванов.

“Когато има предложен състав на кабинет и премиер, тогава ще вземем решение. Аз ви казвам, че ни тепърва ще вземем решение дали изобщо да влизаме в разговори”, каза още той.

Лидерът на “Да, България” обясни, че позицията им по отношение на червенията им линия е много ясна.

“Аз продължавам да се питам, когато някой е взел решение именно така да се конструират нещата сега, без да има предварителни преговори между партиите, за които ние настоявахме, как са си представяли ходовете оттук нататък“, изтъкна той.

“Ако има шанс за третия мандат, това е шансът на разума, но в никакъв случай не е шанс за безпринципност и никой не трябва да очаква това от нас”, заяви пък Арман Бабикян от ИБГНИ.

По думите му въпросът не е в цифрата на мандата, а в това как ще бъде изпълнен той.

“Ние сме обявили едни принципи и ще продължим да ги спазваме. Това са програмните приоритети, за които се договорихме с хората на г-н Трифонов още при първия мандат. Ще настояваме на тези принципи и ще настояваме, разбира се, на нашите разделителни линии, които сме заявили още в началото – да няма участие на ГЕРБ и на ДПС”, каза още Бабикян.

Той допълни, че не е разочарован, че третият мандат не е отишъл при неговата парламентарна група и обяви, че ще положат добронамерени усилия при съставянето на кабинет.

“Съвсем закономерно е г-н Радев да връчи третия мандат на БСП. Все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди 5 години почти Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП, ще му струва скъпо”, коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова.

“Очевидно е и друго – че г-н Радев не желае да има редовно правителство. Той, изглежда, само прави сметки за своите избори и своята кампания. Затова, предполагам, желае действието на служебен кабинет без парламент. Иначе не мога да си обясня, въпреки заявките на всички останали, че няма да подкрепят кабинет на БСП”, добави тя.

“Те с нас няма да говорят, ние не знаем за какво си говорят, явно имат потенциален кръг от партии, с които ще си говорят”, каза пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар