ИТН обяви победата на Илко Димитров на балотажа в Благоевград

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шампанско, фойерверки и много поздравления имаше тази вечер пред щаба на адвокат Илко Стоянов – кандидатът на “Има такъв народ” за кмет на Благоевград в частичния вот, съобщи БНР.

По информация на неговия щаб за Стоянов са гласували близо 60% от участвалите във втория тур на местния вот.

Според bTV при 70% обработени протоколи Стоянов побеждава с 58% от гласовете.

Краят на изборния ден беше обявен 30 минути след 20 часа с решение на Общинската избирателна комисия при с 28.46 процента избирателна активност.

Съперник на Стоянов на балотажа беше независимият, но подкрепен от БСП, Румен Томов, чиито правомощия като кмет бяха прекратени предсрочно. На първия тур Илко Стоянов надделя с 1209 гласа – 35.32% срещу 28.65% за Томов.

Заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски съобщи, цитиран от БТА, че броят на избирателите, отишли до урните на балотажа на частичния местен вот за кмет на общината е 18 645 гласоподаватели от общо 65 500 имащи право на глас.

Сходна е избирателната активност с първи тур на частичните избори миналата неделя, когато от ОИК отчетоха 27.76 процента. Близо два пъти по-ниска е тя обаче в сравнение с местните избори през 2019 година, когато на балотажа за кмет са гласували повече от 50 процента от имащите право на глас, отбеляза БТА.

Три жалби и един сигнал по телефона са постъпили в ОИК – Благоевград през изборния ден. Всички са проверени от членове на общинската избирателна комисия, посочи Йордан Симонски.

Проблеми с машините за гласуване през днешния ден не е имало, като се изключат сигнали от няколко от секциите за гласоподаватели, които издърпват разписката предварително. Това е причинило набиране на ролката вътре и проблеми с ножа, който отрязва разписката, съобщиха от ОИК – Благоевград. За да се избегне проблемът, е дадено указание до всички секционни комисии да инструктират избирателите да не бързат да издърпват разписката от машината. След указанията подобен проблем не е имало през изборния ден. Не е имало и преустановяване на машинния вот и преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, допълни Йордан Симонски.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар