ИТН пак хвърли държавата в смут със зрелищен политически екшън

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълнен с политическо напрежение ден – вторник, 10 август 2021 г. Ядосан, че не харесват предложени министри – един, двама или всички, лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов отсече, че ИТН няма да внесе за гласуване в парламента проекта си за кабинет.

Това се случва ден преди Народното събрание да гласува персоналния състав на правителството на ИТН.

С това си решение Трифонов обаче създаде прецедент, конституционен. Той оттегли предложението на ИТН за Министерски съвет, без то да е вече в ръцете му, тъй като е преминало през ръцете на президента и вече е в ръцете на народните представители, които трябва да гласуват.

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В безпрецедентната ситуация се намести и номинираният за министър-председател Пламен Николов, който внесе в деловодството на парламента писмо, с което оттегля съгласието си да бъде издигнат за министър-председател и да участва в процедурата по избора, съобщи БТА.

По-рано Николов каза, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление в деня на гласуването – явно преди да бъде проведено. A по-късно пред журналисти: “Следват избори до дупка”.

Не можем да го изберем насила, да видим какво ще реши в сряда Председателският съвет, коментира пред БТА лидерът на ПГ “Демократична България” Христо Иванов.

По кандидатурата за министър-председател, след като кандидатът е депозирал състава и структурата (на МС), може да пипа само президентът и не може без гласуване. Така смята юристът и депутат от “Изправи се БГ. Ние идваме” Татяна Дончева.

Капакът постави председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН), която каза, че когато нямате премиер и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате. Процедурата е приключена и такава точка няма да има в дневния ред за сряда, 11 август – някак много лесно реши положението Митева, щяла да го докладва на Председателски съвет същия ден.

И така, станахме свидетели на поредни изненадващи изявления и ходове на лидери на ИТН и на реакциите на останалите политически сили, заварени съвсем неподготвени. Пълна главоблъсканица.

Слави Трифонов: Отиваме на избори

“Има такъв народ” като първа политическа сила няма да подкрепи нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито “Демократична България”, нито “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Това обяви Станислав Трифонов, лидер на ИТН в изявление в ефира на тв. 7/8. Трифонов посочи, че се отива на нови избори. Лидерът на ИТН каза, че няма да предложат за гласуване проектокабинета, излъчен от ИТН.

Протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ, са останали в миналото, а в настоящето и в сегашния парламент има политически амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, абсолютно неприемливи за мен и моите колеги от “Има такъв народ, заяви Трифонов.

Той коментира, че са направили всичко възможно и всички компромиси и жестове към така наречените партии на протеста, за да са спокойни хората, да има правителство и да са доволни от партиите на протеста.

Пламен Николов: Оттеглям се

Номинираният за министър-председател Пламен Николов заяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той каза, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

Пред журналисти Николов изрази разочарование не в личен план, а за страната. Но пък избирателите на ИТН ще се консолидират.

Направихме дори невъзможното, с постигнати компромиси, там, където не сме и предполагали, отбеляза бившият кандидат за премиер. 

ДБ: Това е най-слабият състав на кабинет, предлаган досега

“Демократична България” заяви, че няма да подкрепи кабинета на ИТН и призова за правителство с времеви хоризонт от шест до осем месеца с третия мандат – правителство с технически характер, което да ни преведе през новата вълна на Ковид-19 и да се погрижи за свързаните с нея икономически трудности.

А за предложения от ИТН състав на Министерски съвет, Христо Иванов каза, че е най-слабият, който някога в България е излъчван. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора, е че ние не ги познаваме, каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов след заседание на групата.

“Можем ли ние да подкрепим едно правителство, което не е договорено, а наложено със заплахи, с диктат, което е излъчено в един процес на взимане на решение, в който имаме център и висока степен на овластяване, който е извън институциите, извън публичния и медийния живот – не можем”, коментира Иванов.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” вече обявиха, че няма да подкрепят предложения проектокабинет. Подобно на Иванов и Татяна Дончева смята за най-добре да се сформира техническо правителство с министри от служебното правителство за припемрно шест месеца.

БСП: Категорично без Петър Илиев

И докато т.нар. партии на протеста не харесаха целия проектокабинет, една от т. нар. партии на статуквото, която се озова най-близко до подкрепа за ИТН – БСП, заяви (след съответното съвещание на най-високо ниво), че ако кандидатурата за (силов) вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглена, няма да подкрепят правителство, предложено от ИТН. Каквото явно няма да има в рамките на 46-ия парламент.

По-рано депутатът от “БСП за България” Филип Попов каза, че ще изчакат до сряда, за да видят какво ще направи Слави Трифонов и “Има такъв народ”.

Във връзка със създалата се ситуация Попов каза, че оттук насетне предстои да видим, но трябва да се намери конституционносъобразно решение.

Във връзка с евентуален трети мандат, Попов отбеляза, че първо трябва да се завърти рулетката и да се види на кого президентът ще го връчи. Знаете нашето отношение към трети мандат, каза депутатът (ще предложат за редовен служебния кабинет).

Да се върнем в заключение към ИТН с едно красноречиво изявление, което няма нужда от коментар. Депутатът от ИТН Станислав Балабанов каза пред журналисти, че след днес (вторник, 10 август) всичко е станало лично.

Може да се очаква, че бурята в сряда, 11 август, няма да е само в чаша вода, а ще обхване цялата парламентарна зала, започвайки рано, рано още на Председателския съвет.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар