ИТН представя проекта си за правителство, но не планира да преговаря

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очаква се да присъства и номинираният за премиер Пламен Николов

“Има такъв народ” ще проведе ключови разговори в Народното събрание с трите политически сили, от които очаква подкрепа, за да им представи структурата и състава на своя проектокабинет.

Първата среща ще бъде с представителите на “Изправи се БГ! Ние идваме”. Тя ще се състои в 14:00 часа.

От 15:30 партията на Слави Трифонов ще има разговори с “Демократична България”, а

последната среща е предвидена за 17:00 часа и тя е с БСП.

От финалните разговори отпада ДПС.

Според предварителната информация хората на Слави Трифонов не планират да преговарят, а директно да запознаят другите партии със структурата и състава на бъдещия кабинет, предаде бТВ.

На срещите се очаква да присъства и номинираният за премиер Пламен Николов.

На 30 юли президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Пламен Николов, който беше номиниран за премиер от ИТН. Докторът по философия на икономиката и правото, който идва от частния бизнес, обеща да състави правителство в посочения от закона срок. Неговата номинация беше изненада за мнозинството от политическите сили и анализаторите.

Пламен Николов обяви, че има пет приоритета:

1. Планът за възстановяване и развитие;

2. Преизчисляване на пенсиите;

3. Правосъдна реформа;

4. Подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус;

5. Мажоритарен вот.

“Надяваме се да получим подкрепата за тези 5 приоритета в парламента. Държим да получим подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, заяви на свой ред Тошко Йорданов.

Това е вторият проектокабинет, който предложиха от ИТН.

Първият бе начело с бившия министър от НДСВ Николай Василев. Той беше предложен от Слави Трифонов в деня след провеждането на предсрочните парламентарни избори, още преди да се известни крайните резултати от тях. Малко по-късно под натиска на общественото мнение Трифонов бе принуден да оттегли предложението си.

Седмицата преди връчването на мандата премина под знака на интензивни експертни разговори между ИТН и трите партии – ДБ, БСП, ИБГНИ, на които бяха обсъдени политиките в редица области като енергетика, здравеопазване, социална политика, правосъдна реформа и др. Всички участниците в тях заявяваха, че се водят разговори за политики, а не за личности и назначения.

По повечето въпроси партиите констатираха след разговорите, че по-скоро нямат сериозни различия.

Въпреки това още в средата на миналата седмица от „Демократична България“ отправиха остри критики към ИТН, които продължиха с разменя на реплики между лидерите на двете формации Христо Иванов и Слави Трифонов.

Трифонов обвини ДБ, че се интересуват от постове, въпреки че са четвърта сила. Според него те се правят на по-важни, отколкото са.

А Иванов отрече това и заяви, че никога не са искали постове и тяхната единствена цел е разграждане на модела на Сараите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар