ИТН се овъртолиха в противоречия на тема как ДБ искали да кадруват

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като правителственият мандат на “Има такъв народ” пропадна с гръм и трясък, зам.-председателят на партията Тошко Йорданов продължи с още по-голямо настървение да “изобличава” за провала “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме” (ИБГНИ).

В целия този патос ИТН изпадна във вътрешно противоречие, след като първо обяви в декларация, че ДБ искали постове, а след това Тошко Йорданов заяви (почти под клетва), че Христо Иванов всъщност държал да одобрява предложените от ИТН кандидатури за Министерския съвет, което е нещо съвсем различно.

Бих отишъл на детектор на лъжата

“Христо Иванов си позволи да лицемерничи за пореден път. Повръща ми се вече от лицемерничене. Попитахме ви дали има проблем, ако подкрепим комисия за “Буджака”. Казахте, че няма. Г-н Христо Иванов заяви пред 5 човека в нашата стая на парламентарната група, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, който предложим, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи, иначе губим подкрепата им. Ако това не е кадруване, аз съм баскетболист 3 метра висок. Мая Манолова заяви пред мен и Виктория Василева: “Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете.” Бих отишъл на детектор на лъжата, за да докажа какво казаха тези двамата лицемери на този парламент. Ние нямаме олигарх, но имаме лидер. Няма къща на “Росенец”, нито къща на скалите. Дали ще измерваме Доган с Иво Прокопиев е еднакво гадно” , заяви Тошко Йорданов от парламентарната трибуна в сряда, докато депутатите обсъждаха предложената от ДПС и ИТН комисия “Буджака”.

“Искали сме да знаем за кого гласуваме”

Христо Иванов отговори на Йорданов:

“Аз стоя зад думите си, че ако искате да гласуваме за ваше правителство, е редно преди това да съгласуваме хората, които предлагате. Това не означава, че ние трябва да имаме право на вето върху него и аз изрично ви го казах в този разговор. От това, което казахте, следва и че не сме ви искали дялове, не сме искали порции, така че недейте да лъжете. Ако искате нашите гласове, е редно да имаме нормален разговор за хората, които ще изпълняваме вашите политики. Не сме искали дялове и порции. Искали сме да знаем за кого гласуваме”.

“Няма да гласуваме за котки в чувал и хора без биографии. За анонимни хора, които крият добри качества”, каза още Христо Иванов и добави, че е получил обаждане от майка си, за да му каже, че твърде прибързано съди за предложените министри.

“Майка ми се обади и ми се скара, че имало и добри хора като на нея добро впечатление ѝ направила министърката по ромските въпроси. Обещах ѝ да ви кажа”, уточни Христо Иванов.

Манолова: Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет

Лидерът на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова също излезе на парламентарната трибуна, за да отговори на Тошко Йорданов:

“Настоявах преговорите да се водят публично, пред медиите. Не по кюшетата и в кабинетите в парламента, какъвто е подходът на господата от “Има такъв народ”. Ако беше публично, щеше да е ясно кой какво е казал и за какво е настоявал. Мога и аз да разказвам за разговори. Ако исках да сляза на нивото на ИТН, щях да кажа от трибуната по какъв начин г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво. Можех да го направя, но не го правя. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ”.

През това време Йорданов се провикваше от мястото си: “Кажи го”, но Манолова така и не каза.

Думите ѝ обаче имат връзка с по-ранно нейно изказване, в което обясни за пореден път, че е видяла връзка на ДПС и ИТН, включително и заради общото им внасяне на проекта за комисията “Буджака”.

“Нали не очаквате ние, които се изправихме на местните избори в София срещу модела на “орлетата”, сега да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент? Не! Няма да има такова гнездо! Или поне няма да бъде с наше участие”, каза Манолова в декларация от името на парламентарната ѝ група, визирайки бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но без да ги назовава.

“Г-жо Манолова, кой стои зад вашите маневри? Ако погледнете зад вашата биография, най-вероятно там ще видите едно твърдо ДПС зад вас. А в момента най-вероятно един политически център, който вече за цялата общественост се знае, че е олигархично-медийна група. Няма да споменавам квалификациите, шаблоните и етикетите, които се опитвате да залепяте на ДПС”, отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Виктория Василева: Искаха само постове и влияние

Тези откровения от парламентарната трибуна бяха предшествани от декларация на ИТН, в която обвиниха БСП, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, че никога не са търсили искрен разговор за политики, а само пътя към придобиване на постове и влияние. Виктория Василева (ИТН) заяви пред репортери, че останалите партии през цялото време са чакали разговор “кои министерства ще получат и кои регулаторни органи ще овладеят”.

“Не го получиха (разговор за постове) и няма да го получат от ИТН. Това ги доведе до лудост”, продължи Василева.

Казаното в декларацията обаче се разминава с твърденията на Тошко Йорданов няколко часа по-късно в пленарната зала – че Христо Иванов е искал да одобрява хората, предложени от ИТН, а не да посочва свои кандидати.

В изявлението на ИТН за проваления правителствен мандат се твърди още, че ДБ и ИБГНИ участвали твърде формално в разговорите по политиките на бъдещото управление.

През последната седмица Слави Трифонов и Тошко Йорданов лансираха друга версия за проваления им опит да излъчат правителство. Първи Йорданов обвини ДБ и ИБГНИ в “предателство”, защото ИТН била постигнала разбирателство с тях по политики, но те не подкрепили кабинета.

След това Слави Трифонов също обвини другите партии в предателство и обясни, че ИТН са направили всички необходими компромиси, но без да е ясно какви компромиси точно са направили.

ДБ и ИБГНИ никога не са твърдели, че е постигнат пълен компромис по политики с ИТН. Партията на Трифонов не желаеше да поеме писмено някакви ангажименти за реформи и политики, а настояваше за безусловна подкрепа. Това поведение веднага бе отхвърлено от БСП, ДБ и ИБГНИ.

Накрая ИТН произведе политическа декларация, но в нея нямаше много ангажименти, за които останалите партии държаха – прекратяване на мандатите на ВСС и главния прокурор Иван Гешев, заявка за конституционна реформа, изчистване на регулаторите и т.н.

Сега ИТН обвини трите формации, с които води разговори, че именно те не са искали да подпишат споразумение с “Има такъв народ” за управление и са го доказали с взаимноизключващите се изисквания кой с кого не може да подпише един и същи документ.

“Време е някой да изхвърли боклука”

“Това е техният парламентаризъм, но не и нашият и никога няма да бъде. За тях е “нахалство”, че предложихме правителство с 65 народни представители. Не беше ли нахалство от тяхна страна, в 45-тия парламент, когато бяхме 51, да ни умоляват със сълзи на очи да направим правителство и то без условия, защото се страхуваха от избори…Твърдят, че говорим нагло и безпардонно. Не! Ние сме честни и истински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи фрази! Очевидно е, че не са свикнали на такъв език и поведение. Свикнали са всичко да се урежда със шушукане по ъглите на Народното събрание за предварителното договаряне на порциите”, каза Василева.

“ИТН е кауза, много по-голяма от мен и моите колеги, и тя е жива. Време е някой да изхвърли боклука”, завърши патетично декларацията на ИТН, в която трите останали партии този път не бяха наречени “предатели”. Депутатите от ИТН отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Битката за третия мандат

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ е готова да вземе третия мандат за съставяне на правителство и обвини партиите на протеста, че вместо да водят диалог помежду си, са се “хванали за гушите”.

Проблемът на Нинова е, че ДБ призова за разговори за съставяне на кабинет с третия мандат, стига президентът да не го връчи на БСП.

“Отговорността е в наши ръце”, каза Нинова и припомни, че решението за това е на президента Румен Радев. Ако все пак мандатът стигне до левицата, Нинова обеща конструктивни и уважителни разговори с всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

“Парламентът не е детска градина”

Подобно послание – за съставяне на правителство с третия мандат, отправи и Мая Манолова, която обяви, че миналият парламент се е разпуснал по желание на ИТН, а сега сме в същата ситуация.

“Ние обаче не искаме да угодим на втора такава прищявка. Трети избори за половин година не искат и българските граждани. Техният проблем не е да ходят на избори докато партиите, получат резултатите и партньорите, които са им удобни”, каза Манолова.

Манолова призова в парламента да се спре с прищявките, небивалиците и шоуто: “Това е Народното събрание, не е детска градина, не е махленска сбирка, не е шоу програма. Цяла България ни гледа. Хората очакват решение на проблемите си, очакват стабилно правителство, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка, начело на държавата. Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар