ИТН с нагла атака срещу Кирил Петков – бил незаконно назначен за служебен министър

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев извършва проверка дали служебният министър на икономиката на Румен Радев – Кирил Петков, няма двойно гражданство. Той е отправил съответен въпрос по реда на парламентарния контрол към външния министър Светлан Стоев.

„Във връзка с публикувани в СМИ твърдения, относно наличието на канадско гражданство на служебния министър на икономиката г-н Кирил Петков към момента на назначаването му:

Моля, да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината“, пише в писмото на Гърдев до Стоев.

Депутатът се позовава на чл. 110 от Конституцията, според който членове на Министерския съвет можело да бъдат само български граждани.

„Ако се установи, че служебният министър на икономиката има и друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез с Конституцията“, пише още Димитър Гърдев, цитиран от Флагман.

Той напомня и че досега подобни казуси са разглеждани за случаите „Пирински“, „Дянков“, „Заимов“. Безспорно било тълкуванието, че нито народен представител, нито министър може да притежава двойно гражданство.

„Предвид гореизложеното, моля за Вашия отговор по отношение на това дали г-н Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му като служебен министър“, пита Димитър Гърдев.

Светлан Стоев трябва да отговори устно в парламента на 20 август.

Припомняме, че Кирил Петков бе сред поканените за министри в първия проектокабинет на ИТН с премиер Николай Василев. Той обаче отказал заради определени разминавания с Василев.

След това Петков бе препоръчан от „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) заедно с още няколко служебни министри и за кабинета, за който те преговаряха с ИТН.

Това предизвика остра реакция от страна на „Има такъв народ“. Кирил Петков бе забъркан от формацията на Слави Трифонов в спорни назначения, свързани дори с конфликт на интереси.

Той пък отговори, че ИТН вероятно са пробити от икономически интереси, които той и финансовият министър Асен Василев са засегнали.

Президентът Румен Радев, който назначи служебния кабинет, също не бе доволен от атаките на ИТН към министрите.

Премиерът Стефан Янев пък попита кой реди проектокабинета на „Има такъв народ“, който така и не стигна до парламента за гласуване заради липсата на подкрепа от ДБ и ИБГНИ.

На този фон Слави Трифонов във вторник обяви, че партията му ще подкрепи Радев за втори президентски мандат на изборите наесен.

Димитър Гърдев е пуснал въпроса си за Кирил Петков на следващия ден – сряда.

От ИТН обаче казват, че не трябва да се слага знак за равенство между президента и служебния кабинет, назначен от него.

От друга страна, Кирил Петков е сред най-рейтинговите министри в действащото правителство, което също се ползва със сериозно обществено доверие според социологически проучвания.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар