Ичи-го ичи-е: Японска философия за щастие

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Какво всъщност означава ичи-го ичи-е? По какъв начин тази японска философия може да ни помогне да бъдем по-щастливи? Всичко за това какво е ичи-го ичи-е и как може да приложим тази японска рецепта за щастие в ежедневието си, научете в следващите редове.

Ичи-го ичи-е: Японска философия за щастие
 © iStock

Ичи-го ичи-е може да бъде преведено като „един път (веднъж), една среща“, а също и като „в този момент, тази възможност“. Японската философия е категорична – всяка среща, всичко, което преживяваме в този конкретен момент, е уникално съкровище, защото никога няма да имаме възможността да го повторим по абсолютно същия начин. Ако оставим дори само един миг да ни се изплъзне без да му се насладим, той безвъзвратно ще бъде изгубен.

Ичи-го ичи-е учи хората да бъдат по-отдадени и съсредоточени в настоящето. Всеки момент е различен по свой начин и ние трябва да се научим да концентрираме цялото си внимание в него. Практикуването на японската философия ичи-го ичи-е ще ви позволи да имате един по-щастлив и пълноценен живот, в който липсват капана на вглеждането в миналото и безпокойствието за бъдещето.

Ичи-го ичи-е ще ви научи да живеете пълноценно в настоящето, като оценявате уникалността на всеки един момент.

Добави описание

6 основни принципа, обобщаващи японската философия за щастие ичи-го ичи-е:

 

Не отлагайте специалните моменти

Всяка възможност се предлага само веднъж. Ако не ѝ откликнете, тя се губи завинаги. Животът в въпрос на „сега“ или „никога“.

Живейте така, сякаш този момент се случва само веднъж в живота

Само по филмите човек има възможност да се връща отново и отново в даден момент. В реалния живот всеки момент е уникален. Дори да излезете с едни и същи хора, в едно и също заведение две поредни вечери, то срещите няма как да бъдат еднакви. Ето защо се наслаждавайте на всяка от тях поотделно!

Още японско-философско вдъхновение четете тук:

Икигай – тайната на японците за щастие и дълголетие 

Фокусирайте се върху настоящето

Мислените пътувания в миналото или бъдещето често са болезнени, а повечето пъти и безполезни. Няма как да промените това, което се е случило и няма как да знаете какво ще се случи. Настоящият момент е важен.

Добави описание

Направете нещо, което никога досега не сте правили

Както Анщайн е казал – не можете да правите едно и също нещо отново и отново и да очаквате различни резултати. Още един начин за „набавяне“ на незабравими моменти, е като се оставите на новите неща да дойдат към вас.

Останете сами със себе си поне за кратко всеки ден

Не е нужно да го наричате медитация. Достатъчно е да се настаните някъде удобно, да няма страничен шум и да успеете да се отдръпнете от ежедневния вихър на бързане и задължения.

Направете специален всеки ден

Няма нужда да чакате празници, рожден ден, пътуване или пък ваканция, за да преживеете необикновени неща. С правилната нагласа на ума всеки ден може да е специален.

10 правила за щастие >>>

4 правила за щастие във всяка ситуация >>>

Източник: poznanieto.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар