И Ангел Кунчев потвърди: Възможно e удължаване на новите мерки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията. Това обяви пред bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в отговор на въпрос каква е вероятността да бъдат удължени новите противоепидемични мерки.

Така той не изключи основното опасение на представителите на бизнеса за удължаване на т.нар. локдаун. В събота още по-явно тезата изложи директорът на Александровска болница в София проф. Борис Богов. Той прогнозира, че новите ограничителни мерки ще бъдат удължени “със 7 до 10 дни”.

Що се отнася до това какви цели си поставят здравните власти с новите мерки, Кунчев заяви, че се надява на “начало на понижението на пика или поне да има стациониране на новите случаи”.

Той обаче не се ангажира с определени стойности като бройка на новозаразените, тъй като “тази инфекция показа, че няма праг”.

“Локдаунът влиза в сила днес, понеже бяхме критикувани, че създаваме много затруднения за бизнеса. Тези няколко дни дадоха възможност за планиране”, обясни главният държавен здравен инспектор.

“Някои болници са изключително натоварени”, каза още Ангел Кунчев.

“Не получаваме РНК ваксини и не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката – за доставянето на ваксините откъдето тръгват, до нашите практики”, каза пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

“Фактите са, че 75% близо от колегите сме получили между 10 и 40 дози към 12 март, а сме заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани”, категоричен е доц. Киров.

Той заяви, че не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си.

“Нямаше фризери дори и се обсъждаше, че вероятно при нас, според това, което се знае, най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на “Астра Зенека”. После излязоха достатъчно данни, видя се, че и РНК ваксините може да се складират няколко дни в хладилник, обясни доц. Киров. – Ние винаги като съсловие сме подхождали безкрайно етично. Проф. Гигов си позволи да каже, че сме абдикирали от ваксинацията – като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини.”

“Рискът трябва да бъде премерен, но по-добре е да се ваксинираш, отколкото да не го правиш”, посочи той относно ваксинацията.

Общопрактикуващият лекар заяви, че при тяхното съсловие също има зелени коридори за ваксинация и не е ясно защо при тях няма снабдяване с достатъчно ваксини, а се отварят коридори във ваксинационни центрове.

Той не отрече, че вероятно има значение и заплащането на личните лекари от 10 лв на поставена ваксина.

“Аз съм човекът, който предложи тази цена, колкото и нескромно да звучи и с моите колеги я договорихме”, посочи доц. Киров.

Той призова гражданите да спазват елементарни правила като носене на маски и спазване на хигиена, вместо да се стига до затваряне и ограничения.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар