И Борисов отказа на Пеевски за втория мандат след ПП-ДБ и ИТН

И Борисов отказа на Пеевски за втория мандат след ПП-ДБ и ИТН

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И от ГЕРБ отказаха на писмата с покана за подкрепа на втория мандат, които вчера изпрати лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски. По-рано това направиха писмено от ПП-ДБ и ИТН.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов изпрати официален отказ до ДПС относно готовността за преговори за съставяне на правителство с втория мандат, съобщиха от партията.

В писмото Борисов препотвърди позицията на ГЕРБ – СДС, че няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.

“Оценяваме Вашите усилия, като втора политическа сила, да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в писмото на Борисов до Пеевски.

В посланието Борисов още веднъж дава да се разбере, че гледа вече към 51-ото Народно събрание и към нови избори преди това.

“Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания, като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание”, завършва председателят на ГЕРБ.

По-рано отказаха на Пеевски и от ПП-ДБ. От името на групата председателят й Николай Денков му върна писмения отговор, в който посочва, че отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и ДПС, които са предизвикали предсрочните избори.

“Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите. Заедно с ГЕРБ вие предизвикахте предсрочните избори, сега е ваша отговорността за създаване на правителство”, пише Денков в писмото до лидера на ПГ на ДПС.

Като мотив за отказа на ПП-ДБ се изтъква липсата на ключови приоритети, сред които върховенство на закона, борба с корупцията, реформи в съдебната власт, в регулаторите, система за провеждане на честни конкурси и пълноправно членство в еврозоната и сухопътен Шенген.

ПГ на ИТН също отговори с отказ на изпратеното писмо от ДПС, в което заяви, че няма да подкрепи правителство с втория мандат. ИТН са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира страната.

До момента се чака отговорът на БСП, а “Възраждане” бяха единствените, които не получиха писмена покана за подкрепа на втория мандат на ДПС. “Величие” се разпаднаха и такава група вече няма, а само 13 независими депутати, бивши нейни членове.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар