И БСП изрази тревога от машинации на вота с въпросните 228 машини

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След ГЕРБ и от БСП изразиха опасения и тревога за възможни манипулации на вота с непоръчаните и непоискани от ЦИК 228 машини, които обаче се пазят в държавния склад при останалите 1600.

„Наша проверка в ЦИК показва с документи, че има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?“, питат от партията в официална позиция на Изпълнителното бюро.

„Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части“, продължават с въпросите от „Позитано“ 20.

Социалистите са категорични, че не може изборите да зависят от частна фирма.

„Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма“, заявяват от БСП.

„Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най- малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България“, се посочва още в позицията на соцпартията.

БСП подчертава, че подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота и именно като гаранция, че подобни съмнения за манипулации ще бъдат осуетени.

Реклама след 7-ми параграф

„Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента. Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи“, категорични са от ръководството на БСП.

 

 

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар