И БСП скочи срещу фашисткия закон на Асен Измамата: Абсолютно неприемлив и няма как да бъде подкрепен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Абсолютно неприемлив и няма как да бъде подкрепен. Така председателят на групата на БСП Георги Свиленски определи варианта на български закон „Магнитски“, подготвян от вицепремиера Асен Василев.

 

Става въпрос за законопроекта, изработен във Финансовото министерство, за който първи Епицентър. бг писа и публикува целия му текст. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

 

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

 

Подобен проект не е коментиран в коалиционен формат, нито в партиите, обясни Свиленски. Няма разумен човек в държавата, който да каже „да“ на това, което беше публикувано, отсече той.

 

„По темата Северна Македония няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Единственото, което може да я промени е изпълнението на договора от 2017 г., което на този етап не го отбелязваме“, подчерта още заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

По думите му коалиционният съвет се събира всяко седмица, тъй като има много текущи задачи, които трябва да бъдат коментирани. „За мен основните теми са цените, доходите, парламентарната програма, това, което трябва да решаваме – проблемите на хората. Това са основните проблеми за нас“, посочи социалистът.Според Свиленски свикването на Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с темата за Северна Македония е добра идея. „Няма проблем той да се събере. Там присъстват всички служби за сигурност, министри и парламентарни групи, така че колкото повече информация бъде предоставена, толкова по-добре“, смята председателят на парламентарната група на левицата и допълни, че към БСП като парламентарна група, към членовете на партията и към коалицията не се усеща външен натиск по темата.


Във връзка с влизането на България в Еврозоната, народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев заяви: „Позицията на Българската социалистическа партия е категорична – ние имаме решение на Конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната“, обясни той, но подчерта, че всяка страна – кандидат или вече член на Европейския съюз, сама преценява кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. Той даде за пример Швеция и Дания, които след референдум са решили да не се присъединяват към Еврозоната, а Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да влизат.

„Тоест България трябва точно да си направи сметката защо едни страни са, членки, други не са, какви са техните аргументи, къде е България и какви предимства бихме имали, влизайки в Еврозоната“, коментира социалистът, като допълни, че има и големи предизвикателства.

Коалиционно споразумение, което БСП стриктно изпълнява, също гласи, че решението ще бъде взето след детайлен анализ на БНБ и на Министерството на финансите. „Докато не видим тези два анализа и не ги дискутираме на коалиционен експертен съвет, няма как да слагаме печат за конкретна дата“, категоричен е депутатът от левицата.

По думите му по тази тема има външен натиск, но партиите не бива да се поддават на него. „Трябва да се подлагаме единствено под натиска на избирателите. Ние сме избрани да защитаваме интересите на България, а не на натискащи външни страни“, смята социалистът.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар