И Бургас скочи срещу GSM връзките в асансьорите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И Бургас скочи срещу GSM връзките в асансьорите

Колаж iNews/БГНЕС

След София и в Бургас скочиха срещу изискването за поставяне на спешни телефони в асансьорите. Хората смятат, че устройствата са безсмислени и целят единствено да облагодетелстват фирмите по поддръжката. Един от по-старите блокове в най-големия бургаски комплекс “Меден рудник” е строен преди около 30 години. От тогава е и асансьора в него. Хората недоволстват, че трябва да бъде поставен спешен телефон и за него трябва да платят немалка сума от джоба си.

“Много хора не искат да има тези бутони, или паник бутони, или телефони, по простата причина, че струват много пари, а ефектът от тях ще бъде минимален или почти никакъв. Защото това нещо след 2-3 месеца или ще се начупи, или ще откаже, няма никой повече да го потърси, а ще се вземат тук едни суми, тук пише 350 лева””, посочва бившият домоуправител на бл. 235 Костадин Анастасов, цитиран от бТВ.

Офертата на фирмата, която поддържа асансьора в сградата е за 350 лв. А с допълнителните разходи може да стигне и 400. Паралелно с това разходите за GSM-връзката ще бъдат и ежемесечни.Точно както при личния телефон, тук също ще се плаща такса към мобилния оператор, който ще обслужва устройството. Тя няма да бъде висока, очаква се да е около 2-3 лева на месец, но пак е разход за етажната собственост.

Срещу това изискване отдавна се противопоставят и експерти в бранша. Според противниците на идеята поставянето на такива устройства в наши дни е напълно излишно, тъй като всеки, включително и децата, имат мобилен телефон в джоба си. “Няма ученик, на когото родителите да не са купили телефон, преди да го изпратят 1-ви клас. Децата тръгват на училище на 7 години. А за по-малките пък е забранено да използват асансьора без придружител-възрастен. Тогава за кого ще е тази връзка?”, коментира пред iNews представител на софийска фирма, инспектираща асансьори и поддръжащи фирми.

Живеещите в блока не знаят как ще работи устройството. “Дали ще е паник бутон, дали ще е слушалка, дали ще е нещо, което ще бъде удобно. Примерно, ако асансьорът падне от горе до долу, и вие сте долу в безсъзнание как ще го натиснете този паник бутон или тази слушалка ще я вземете? Как ще стане това нещо? Вие падате от горе на долу, ще ви остане ли време да натискате паник бутони, слушалки да вдигате и т.н.”, коментира Анастасов.

Хората настояват новото изискване да отпадне. Поради тази причина са изпратили жалба и до омбудсмана Мая Манолова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар