И в Обединеното кралство изкуственият интелект не се признава за изобретател

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обединеното кралство влиза в списъка на страните, според които изкуственият интелект не може да бъде законово признат като изобретател. Това се случва, след като Апелативният съд се произнесе срещу д-р Стивън Талър по дело, свързано със Службата за интелектуална собственост на страната.

През 2018 г. Талър е подал две заявки за патент, в които не посочва себе си като създател на изобретенията, споменати в документите. Вместо това той посочва своя изкуствен интелект на име AI DABUS, твърдейки, че патентът трябва да му бъде предоставен, тъй като той притежава и съответната технология.

Службата за интелектуална собственост тогава е заявила, че трябва да се напише името на реално лице в заявлението. Това е накарало британеца да заведе дело в съда. Органът обаче се произнесе срещу него.

Само човек може да има права. Машината не може„, пише в решението си съдия Елизабет Лаинг от Апелативния съд.

Патентът е законово право и то може да бъде предоставено само на физическо лице„, посочва още тя.

Решението може да бъде обжалвано в законовия срок. Стивън Талър е подавал подобни искове и в други страни и резултатите досега са противоречиви. През август съдия в Австралия постанови, че изобретенията, създадени от изкуствен интелект, могат да отговарят на изискванията за патент. Но по-рано този месец окръжен съдия заяви, че „само физически лица могат да бъдат посочвани като изобретател в заявка за патент.“

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар