И гърците натискат македонците да изпълняват договора с тях – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

РС Македония трябва да изпълни изцяло Преспанското споразумение. Това заяви гръцкият министър по европейските въпроси Милтиадис Варвициотис след заседанието на Съвета по общи въпроси на ЕС, предаде БГНЕС.

“По отношение на въпроса за разширяването на ЕС, министър Милтиадис Варвициотис призова Северна Македония и Албания да продължат напред към изпълнение на всички критерии, договорени през март”, се казва в съобщение на гръцкото външно министерство.

“Той посочи, по-специално, необходимостта Албания да продължи необходимите реформи преди първата междуправителствена конференция, както и необходимостта Северна Македония да изпълни изцяло Преспанското споразумение”, се подчертава в комюникето.

Преспанският договор беше сключен през юни 2018 г. от тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас и неговия македонски колега Зоран Заев. Заедно с българския Договор за приятелство и добросъседство той отвори вратата на РС Македония за членство в НАТО.

България смята, че РС Македония не изпълнява Договора за добросъседство, включително критериите, договорени през март. По тази причина страната ни до момента не е одобрила преговорната рамка със Скопие.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар