И Малайзия се устреми към БРИКС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Малайзия се готви да стане член на БРИКС, заяви премиерът Ануар Ибрахим в интервю за китайско издание, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата БРИКС, съставена отначало от Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР (Brazil, Russia, India, China, South Africa – акроним, името на организацията идва от имената на английски на държавите учредителки – б.р.), започна от миналата година да се разраства, за да постави нови предизвикателства пред все още доминирания от Запада свят.

От 1 януари 2024 г. в БРИКС влязоха Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Аржентина щеше да е шестата новопостъпила държава, но на 29 декември 2023 г. с президента Хавиер Милей начело (който гръмко се включи в конеференцията за мир в Украйна, току-що завършила в Швейцария) обяви, че се отказва от членство. А пък Иран и Саудитска Арабия на практика са врагове в региона, но затоплиха отношенията си благодарение на посредничеството на Китай. 

“Взели сме решение, скоро ще представим формално кандидатурата си, чакаме само окончателното формиране на правителство в Южна Африка”, заяви Ануар, без да представя повече подробности.

Преди няколко дни руския президент Владимир Путин заяви, че “потенциалът на БРИКС ще му позволи с времето да стане една от основните регулиращи институции на многополюсния свят”. Той отбеляза, че Русия ще окаже съдействие на процеса на плавното включване на нови страни членки в обединението.

Турция също е изразявала желание да стане член на БРИКС (все още е кандидат за членство в ЕС). Министърът на външните работи Хакан Фидан бе в Нижни Новгород, Русия (Русия тази година е ротационен председател на организацията – б.р.), по-рано този месец за участие в среща на ниво министри на БРИКС. 

Надявам се, че Турция няма да стане член на БРИКС, каза в интервю пред СиЕнЕн-Тюрк посланикът на САЩ в Турция Джефри Флейк.

Срещата на върха на 10-те лидери на страните членки от групата е планирана да се проведе в Казан на 16 октомври.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар