И парламентът може да се намеси в процедурата за освобождаване на Иван Гешев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма срок, в който ВСС да се произнесе по искането на служебния правосъден министър за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

Парламентът няма компетентност да задвижи процедурата за отстраняване, но може да поиска и да изслуша самия главен прокурор, добави Киселова, коментирайки думите на правосъдния министър Янаки Стоилов от снощи, че ако ВСС не действа, Народното събрание може да се задейства.

Не очаквам още на 22 юли да се вземе решение – очаквам да обсъдят възможността за започване на процедурата и да дадат възможност на главния прокурор да се защити. Дали всичко това ще се случи сега, в рамките на 2-3 заседания, или чак през септември – ще видим, добави Киселова пред bTV. Според нея, ВСС добре ще помисли и поне досега изглежда, че ще го направи сериозно.

Има 4 групи основания по искането за отстраняване на обвинител номер едно според внесеното от г-н Стоилов, каза още Киселова. Поставя се под съмнение дали е възможно Иван Гешев да продължи да бъде административен ръководител на прокуратурата, представени са и конкретни доказателства за неетичното му поведение съгласно Кодекса на магистрата, според Киселова.

Как разбира принципа на разделение на властите, разгласяване на данни по образувани досъдебни производства без връзка с производствата, нарушаване на презумпцията за невиновност – това е основата на искането на правосъдния министър, по думите на Киселова.

Припомняме, че заседанието на ВСС по отношение на искането за сваляне на Иван Гешев от поста главен прокурор е на 22 юли – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар