И полският премиер пристигна изненадващо в Киев, дава

И полският премиер пристигна изненадващо в Киев, дава “политически сигнал” към Кремъл

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки пристигна на изненадваща визита в Киев, където ще проведе редица срещи. Ще бъдат обсъдени важни въпроси, свързани с геополитическата ситуация и енергийния пазар, енергийната и военната сигурност, уточни правителственият говорител Пьотр Мюлер, цитиран от полския сайт Polsat News.

Гласът на полския кабинет обясни, че информацията за визитата се оповестява впоследствие от съображения за сигурност. Попитан какво се очаква като резултат от посещението на Моравецки в украинската столиица, Мюлер коментира, че присъствието му там е и жест, и “политически сигнал към Кремъл”, цитира го и украинската агенция УНИАН.“Ние ще подкрепим Украйна в тази много трудна ситуация. Смятаме, че Русия нарушава всички възможни международни стандарти. Защитата на Украйна е защита на нашата сигурност”, добави правителственият говорител.


Само преди два дни Полша заяви, че се готви за война с Русия в следващите 3 до 10 години. Затова перидоът трябва да се използва за максимално довъоръжаване на полската армия, предупреди заместник-министърът на отбраната на Полша Марчин Очепа в интервю във вестник “Дженник газета правна”.

Изданието посочва, че в проектобюджета за следващата година са предвидени рекордните 97 милиарда злоти (20,55 млрд. евро) за отбрана. 

Вчера на визита в Киев, отново без анонс и пазена в тайна, беше американският държавен секретар Антъни Блинкън, който се срещна с президента Володимир Зеленски и ръководството на страната.

Именно от украинската столица Блинкън обяви отпускането на нова военна помощ от САЩ в размер на 2 милиарда долара за Украйна, страните от Балканите, в това число и България, както и за държавите от Прибалтика. Сумата се отпуска, за да могат да се защитят от Русия, обясни Блинкън.

Киев призна, че стои зад атаките срещу Крим, Полша предрича война с Русия след 3 до 10 години

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар