И САЩ изтръпна от Сармат. Може да заличи Тексас

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските въоръжени сили приведоха в бойна готовност новата междуконтинентална балистична ракетна система „Сармат“, след като през февруари президентът Владимир Путин обяви, че бойното дежурство на ракетната система ще започне по-късно през годината, пише изданието Military Watch.

Ръководителят на руската държавна космическа корпорация „Роскосмос“ Юрий Борисов потвърди въвеждането в експлоатация на новата ракетна система. Първото тестово изстрелване на „Сармат“ беше на 20 април 2022 г. „Сармат“, известна още и като „Сатана II“ се предвижда да замени системата РС-20В „Воевода“ (според класификацията на НАТО – SS-18 „Сатана“), която влезе в експлоатация през 1988 г.

Президентът Путин коментира, че ракетата „е способна да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Тя няма аналози в света и няма да има още дълго време“, като я определи като „наистина уникално оръжие, (което) ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили“. Тези думи повтарят изказванията на различни ръководители от правителствения и отбранителния сектор на Руската федерация. Новата ракета е най-тежката в света с тегло над 208 тона и се изстрелва от укрепени силози, а не от мобилни установки за изстрелване, за разлика от допълващите я, но много по-леки ракети „Ярс“.

Активирането на първата „Сармат“ се случва 5,5 години след като системата беше обявена от президента Путин в началото на март 2018 г. заедно с други важни асиметрични оръжейни системи. Тогава бяха обявени и хиперзвуковите летателни апарати „Авангард“, предназначени за „Сармат“ и „Воевода“. Апаратите „Авангард“ се разгръщат от ракетите в крайните им стадии, за да се избегне прихващането им, и нямат сходни аналози в света. Активирането на модула „Сармат“ увеличи още повече разликата между Русия и САЩ по отношение на възможностите на техните наземни стратегически ракетни сили, като американският арсенал е далеч по-стар и по-малко усъвършенстван, съставен от ракети „Минитмън III“ от 70-те години на миналия век, които са претърпели сравнително малко актуализации.

Активирането на „Сармат“ стана в момент, когато в западния свят се появяват все повече предупреждения, че ескалацията на напрежението между НАТО и Русия може да доведе до горещ конфликт, тъй като западният алианс продължава да увеличава военното си участие в конфликта в Украйна – от изпращането на активни бойни части на фронтовата линия до осигуряването на достъп до огромната си сателитна мрежа.

Системата „Сармат“ има обсег от 18 000 км и носи до 15 ракети за повторно въвеждане в атмосферата. За сравнение системата „Ярс“ носи само между 4 и 6 бойни глави и има много по-малък обсег, което ограничава траекториите, по които може да се приближи до американския континент.

Един-единствен „Сармат“ е в състояние да унищожи площ, по-голяма от тази на Франция или Тексас.

Източник: Military Watch


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар