И София става арена на преговори за името на Македония – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И София става арена на преговори за името на Македония

МВнР на Македония

София също може да стане арена на преговорите за новото име на Македония. В столицата е възможно да се състои нова среща между гръцкия външен министър Никос Кодзияс и неговият македонски колега Никола Димитров, съобщават гръцките медии, предаде БГНЕС. Първият дипломат на Скопие е тук още от днес.

Според гръцката държавна телевизия ЕРТ срещата Кодзиас-Димитров трябва да се състои утре. Останалите медии в южната ни съседка с известна доза предпазливост допълват, че двамата министри могат да разговарят в кулоарите по време на неформалната среща на външните министри от ЕС във формата “Гимних”, която се провежда в София. “Кодзияс и Димитров отново ще се срещнат в четвъртък в София, на неформалния съвет на външните министри от ЕС с колегите от страните-кандидатки за евроинтеграция”, съобщава гръцката държавна телевизия. Вестник “Катимерини” пише, че ръководителите на македонската и гръцка дипломация ще имат нова среща в българската столица, ако не се случи нещо непредвидимо.

БГНЕС припомня, че външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс разговаряха вчера във Виена. Те се договориха да продължат преговорите по спора за името под егидата на ООН. На срещата присъства и международният посредник Матю Нимиц. “След конструктивна среща в рамките на усилията за намиране на взаимно приемливо решение за преодоляване на спора за името външните министри се съгласиха да продължат усилията си под егидата на ООН”, съобщиха от македонското външно министерство.

След срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас в Давос от миналия месец, преговорите между двете държави за разрешаване на спора за името се водят на ниво външни министри, а не от екипи за преговори. Диалогът между Република Македония и Гърция бе възстановен на 12 декември миналата година в Брюксел, когато се състоя и първата среща с посредничеството на Нимиц между ръководителите на екипите за преговори – Васко Наумовски и Адамантиос. В края на януари Матю Нимиц посети Атина и Скопие, където бе приет от всички държавни ръководители на двете страни.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар