И телефонът на Макрон бил подслушван с “Пегас”, България няма договор със създателя му

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Телефонът на френския президент Еманюел Макрон може да е бил подслушван от мароканска спецслужба с помощта на израелската система за проследяване “Пегас”, съобщи днес френският вестник “Монд”.

През 2019 г. телефонни номера на Макрон, на тогавашния премиер Едуар Филип и 14 министри са били включени в списък на потенциални обекти за подслушване, изготвен от една от мароканските служби за сигурност, пише вестникът, цитиран от световните агенции и БТА.

Мароко отрича.

По-рано днес френската прокуратура обяви, че започва разследване по шпионския скандал. Разследват се десет случая на проникване, включващи “посегателство на частния живот”,”прехващане на кореспонденция”, “неправомерен достъп” до информационна система и “престъпен сговор”. Делото е образувано след иск, подаден от сайта Медиапар, двама журналисти от който са били шпионирани.

Подобна жалба се очаква да внесе и френският в. “Канар аншене”. Неправителствената организация “Репортери без граници” обяви днес, че също ще съди виновниците.

Международно разследване на журналисти от 17 издания, сред които “Вашингтон пост”, “Гардиън”, “Монд”, “Зюддойче цайтунг”, показа, че шпионската програма “Пегас” е използвана в около 50 държави. Със специален софтуер, разработен от израелска компания, са били подслушвани и следени стотици правозащитници, журналисти и опозиционери в множество страни по целия свят.

“Гардиън” съобщи, анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били десет правителства – Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора. 

Стана ясно още, че шпионският софтуер, станал причината за грандиозен световен скандал, е разработван от израелска фирма, която е имала свои клонове в България и Кипър. Администрацията на Министерски съвет не е сключвала договор с израелската фирма NSO Group, разработила софтуера ”Пегас”, съобщиха от правителствената пресслужба за за БГНЕС. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар